Tuesday, July 19, 2011

Naxos - cea mai mare din Insulele Ciclade


Ciclade este un grup de 39 de insule grecesti, situate in partea centrala si de sud a Marii Egee, din care 24 nu sunt locuite. Naxos este cea mai mare insula din acest grup. Avand soluri foarte fertile, ea a jucat mult timp un rol important in agricultura, terenurile fiind folosite pentru culturi, motiv pentru care a fost doar recent deschisa turismului. Naxos e mai putin celebra decat alte insule din Ciclade, cum ar fi Santorini, Mykonos, Paros etc, dar a reusit sa isi pastreze mult din frumusetea naturala, combinand cu success stilul plajelor comparabile cu cele din  Caraibe, desi cu siguranta nu la fel de aglomerate, cu muntii inalti cu sate autentice si viata de zi cu zi neatinsa de impactul turismului.

Conform povestilor mitologice, Naxos este insula unde a crescut Zeus si unde s-a nascut Dionisos, fiul lui Zeus si zeul vinului. Dionisos a iubit atat de mult acest loc, incat a facut ca solurile sa fie foarte fertile si pline de plantatii de vie din care se produceau cele mai bune vinuri.


Din punct de vedere istoric, Naxos a fost a fost cel mai important centru din Ciclade in perioada 4000-1000 BC. Mai tarziu, venetienii au cucerit tot teritoriul Ciclade de la romani, iar in 1207 Marco Sanudo, nepot al ducelui venetian Enrico Dandolo, a preluat controlul insulei si a transformat-o in ducat, incepand o linie lunga de duci in Naxos.



Revenind in zilele noastre, in aceasta insula turismul de masa nu a preluat controlul asupra vietii si mentalitatii localnicilor. Naxos este o stanca in mijlocul Marii Egee, care combina plaje cu nisip fin de o frumusete deosebita cu munti inalti de 1000 m si unde localnicii sunt foarte prietenosi.
Este insula unde inca mai poti gusta autenticul, originalul grecesc, cu fructe de mare delicioase, paine proaspata si faimoasa branza din Naxos.
Naxos o comoara ascunsa in mijlocul arhipelagului grecesc, doar la cateva ore de aglomeratele orase Europene, o insula greceasca linistita care te duce departe de zgomotul autostrazilor din Europa, un loc unde timpul pare a curge mai incet!


Pentru Naxos, PIN TRAVEL o sa va ofere cateva surprize in curand, asa ca nu ratati articolele din zilele urmatoare!

20 comments:

  1. Foarte interesant articolul! Si, desigur, le astept si pe urmatoarele cu interes. Chiar m-ar interesa Naxos ca destinatie de vacanta.

    ReplyDelete
  2. as vrea si eu acolo,sper sa se infaptuiasca cindva!:)

    ReplyDelete
  3. Cristina, stai pe aproape! Urmeaza mai multe detalii despre Naxos, o destinatie de vacanta extrem de interesanta...si pentru noi si foarte tentanta :)

    ReplyDelete
  4. Poftesc de ceva vreme din nou la Grecia si tu...uite ce faci, pui paie pe foc, frumos iti sade!!! :-(

    ReplyDelete
  5. Alison, sunt sigura ca se va infaptui.Poate chiar mai devreme decat te astepti!

    Iertare, Ioana! :)

    ReplyDelete
  6. Aici chiar n-am ajuns, dar e o recomandare demna de a fi luata in seama, iti multumesc. Bine te-am gasit!

    ReplyDelete
  7. vacanta vacanta lalalalalala... desigur, doar in imaginatie deocamdata :D

    ReplyDelete
  8. Te iert, dar numai pentru ca ma delectez zilnic cu post-urile tale! :-P

    ReplyDelete
  9. Alicee...in curand!

    Bine ai venit, Teo! Insula Naxos e un loc special. Sunt sigura ca o vacanta aici nu poate fi decat minunata!

    Zazuza, imaginatia e primul pas. Urmeaza sa trasformam visele in realitate :)

    Multumesc, Ioana! Dar sa stii ca nu iti pot promite ca nu o sa se mai intample :)

    ReplyDelete
  10. Unde mai pui, ca fac si niste brinzeturi fantastice( mai putin cunoscute in afara Greciei ) si lichior de chitra, specialitatea insulei.

    ReplyDelete
  11. Dani, multumim frumos pentru ponturi! Speram sa le gustam curand!

    ReplyDelete