Thursday, June 10, 2010

O pastila pentru zboruri lungi

Daca aveti in plan o calatorie cu avionul mai lunga de 4-5 ore, intrebati-va medicul despre preventia trombozei venoase profunde.

Pastrarea unei pozitii a corpului timp indelungat, cu picioarele situate mai jos decat restul corpului, predispune la formarea unor trombi (cheaguri de sange) in venele profunde de la nivelul gambei.
Pe langa durere, umflarea si inrosirea piciorului afectat, trombul poate creea si neplaceri la distanta, migrand in circulatia pulmonara si putand determina un trombembolism pulmonar, o afectiune destul de dificil de diagnosticat si de tratat.
Riscul e mai mare pentru persoanele care iau tratamente hormonale (de exemplu, anticonceptionale), care au avut deja un episod trombotic, la femeile insarcinate sau la persoanele care au boli de coagulare.

Ce puteti face?
Cea mai la indemana metoda e sa incercati sa va ridicati si sa faceti cativa pasi la fiecare 1-2 ore.
Daca urmeaza sa aveti un zbor de 10-12 ore pe parcursul caruia aveti de gand sa dormiti, mergeti la medicul de familie pentru a va prescrie un medicament (o heparina) pentru preventia trombozei. Cu reteta mergeti la farmacie, va luati pastiluta si puteti zbura linistiti peste mari si tari.

2 comments: