Tuesday, April 26, 2011

Globe Theatre, teatrul shakespearian din Londra

Pe malul sudic al Tamisei, in cartierul Southwark, pana nu demult un cartier de moravuri usoare, veti descoperi astazi ce-a de-a treia constructie a teatrului Globe, pe a carui scena s-au jucat ani de-a randul piesele lui William Shakespeare, acesta fiind si coproprietarul teatrului. Cel mai renumit dramaturg al lumii s-a nascut in Stratford-upon-Avon in anul 1564, dar s-a mutat la Londra undeva intre 1585 si 1592, pentru a-si implini destinul de dramaturg, actor si manager de companie teatrala. Cu cativa ani inainte de a muri, Shakespeare a vandut actiunile sale la Globe si s-a intors pe taramurile natale, dar numele sau a ramas legat de acest spatiu magic, in interiorul caruia personajele ne devin prieteni, iar piesele de teatru elisabetene se transforma in realitati extrem de prezente.

Teatrul a fost reconstruit dupa modelul original, cu structura din lemn si acoperis din stuf. Tehnica moderna a permis insa luarea unor masuri de precautie, pentru ca Globe Theatre  sa nu mai fie mistuit de flacari ca predecesoarele sale. Constructia pe care o putem vizita astazi a fost facuta in 1990, ultimul Globe arzand in 1599.
Piesele se joaca fara microfon, acustica fiind foarte buna, chiar daca din cand in cand actorii trebuie sa demonstreze ca vocea lor este mai puternica decat zgomotul avioanelor ce zboara pe deasupra Londrei, problema cu care nu s-au confruntat contemporanii lui Shakespeare. In timpul verii va puteti bucura de o multime de spectacole jucate aici, iar in restul timpului puteti face un tur al teatrului cu ghid, acesta purtandu-va prin istoria teatrului si accentuand relatia dintre Shakespeare si Globe Theatre si adaugand din cand in cand cate un mic detaliu picant. Stiati ca scenele din Shakespeare in Love au fost turnate intr-un studio reconstruit la milimetru dupa Globe Theatre, lumina naturala din interiorul originalului facand aproape imposibile filmarile?


Aveati idee ce solutie foloseau contemporanii lui Shakespeare din clasa de jos pentru a rezista mirosului urat pe care il emanau hainele lor vechi si murdare? Mestecau usturoi.
Aceste informatii, plus multe alte curiozitati, le puteti afla vizitand Globe Theatre. Biletul e 11,50 lire pentru adulti si 10 lire pentru studenti. Detalii despre program gasiti pe site-ul oficial al teatrului.



Daca ati obosit si v-ati infometat, nu ezitati sa va opriti pentru o prajiturica la Swan, restaurantul teatrului. Pentru 3,50 lire puteti savura o portie de Callebaut chocolate brownie, Rustic strawberry cake sau carrot cake, iar intre 12 si 2:30 PM, de luni pana vineri, puteti sa va infruptati cu un pranz constand din felul principal al zilei, cu garnitura  si o bautura la alegere, pentru 12 lire.
Ce spuneti, mergeti la Globe?

8 comments:

  1. Probabil ca m-as duce :) si cu siguranta as intra si la cofetarie, desi nu ma incanta ideea de prajitura cu morcovi, dar chocolate sau strawberry ... miami!

    ReplyDelete
  2. Mi-a placut la nebunie Globe Theatre...si am savurat cu nesat toate detaliile date de ghida, care mai de care mai interesante!

    Eu zic ca intrebarea din final ar trebui sa sune in felul urmator: E cineva care NU vrea sa mearga la Globe? :-P

    ReplyDelete
  3. e pe lista mea de places to visit this summer when i'm in london. abia astept.
    xoxo
    mina

    ReplyDelete
  4. you can dowmload here more and more..........
    ccleaner crack
    CCleaner is the number-one tool for cleaning your Windows PC. It protects your privacy online and makes your computer faster and more secure.

    Aurora HDR 2018 With Full Crack
    Aurora HDR 2018 is a handy photography editor which has got some advanced tools for creating some stunning portraits as it relies on the innovative technology.
    http://productkeypro.com/aurora-hdr-2018-crack-full/

    camtasia-studio-9-1-crack
    Camtasia Studio 9.1 Crack is a very famous and great effective display screen recording software that creates the video on-screen.

    ReplyDelete