Thursday, June 16, 2011

Manastirea Polovragi


Avand pe fundal cheile impadurite ale Oltetului, aceasta asezare bisericeasca ce are mai mult de 500 de ani vechime s-a transformat in ultimul timp intr-o destinatie turistica locala in judetul Gorj. De sarbatori, parcarea de la intrare e plina de masini si autocare, prin curtea manastirii roiesc grupuri de oameni, iar maicutele cheama ajutoare suplimentare la chioscul in care se vand carti de rugaciuni si matanii. O atmosfera ce nu indeamna intotdeauna la rugaciune, dar acest lucru nu ar trebui sa opreasca un calator sa vina aici. Peisajul este superb, iar maicutele au grija sa pastreze sa tunda iarba si sa planteze flori in curte, creand astfel un mic parc verde ce contrasteaza placut cu zidurile vechi si aleile pietruite .

 Ca tot a venit vorba de flori...stiati ca numele de Polovragi vine de la polovraga, o planta medicinala locala folosita inca de pe vremea dacilor?
Tot la capitolul curiozitati intra si faptul ca ceva mai in sus de manastire, Oltetul trece printr-o albie extrem de ingusta. Parangul si muntii Capatani se afla la doar 2 metri unul de celalalt, cel mai ingust spatiu dintre doi munti din intreaga lume. Interesant, nu?

 Dar sa revenim la manastirea noastra. Biserica in stil bizantin e considerata unica in tara datorita picturilor din pridvor, ce ilustreaza manastirile romanesti inchinate Muntelui Athos din Grecia. Si picturile din naos sunt foarte frumoase, dar momentan sunt supuse unei restaurari.

 Aceasta este biserica, separata de un zid de piatra de o alta curte, in care se afla bolnita cu hramul Sfantului Nicolae.
 Bolnita e mica, dar si picturile sale sunt foarte frumoase si sunt pastrate in varianta originala, realizata in anul 1738. Majoritatea scenelor ilustreaza minuni din scrierile bisericesti.

 Mai jos aveti cateva imagini care mi-au placut la Polovragi.



19 comments:

  1. E frumos locul si mai interesanta e planta! M-ai facut curioasa :)

    ReplyDelete
  2. ,,...cheile impadurite si impresionante ale Oltetului,,
    Mi-ar fi placut o poza.Le-am vazut in 2006 si de atunci imi doresc sa mai ajung.

    ReplyDelete
  3. Din pacate, planta de unde vine numele manastirii si al pesterii Polovragi nu mai exista in zilele noastre.

    ReplyDelete
  4. Nu stiam originea numelui manastirii, prezentata azi de tine printr-o frumoasa suita de fotografii.

    ReplyDelete
  5. Very interesting post.Greetings Andrzej.

    ReplyDelete
  6. Lacrima, aici gasesti un articol interesant despre polovraga: nfobrasov.net/content/reportaj_8838_MORMANTUL-ASCUNS-AL-ZEULUI-ZAMOLXE.html

    Viorel, promit sa fac poze data viitoare atat pe cheile Oltetului, cat si pe Cheile Sohodolului, cele mai frumoase atractii geografice de la noi din zona, dupa parerea mea. Problema e ca atunci cand esti obisnuit cu ele nu le apreciezi intotdeauna frumusetea si uiti sa o imortalizezi.

    Ai dreptate, Cristina. Din cate stiu eu era destul de asemanatoare cu ginsegul.

    Multumesc, Traveling Hawk!

    Thanks, Andrzej!

    ReplyDelete
  7. Va aducem noi poze din chei :-)
    Daca totul merge bine, in weekend suntem pe acolo.

    ReplyDelete
  8. Asteptam pozele cu nerabdare, Apollo! Distractie placuta! Noi urcam la Ranca...tot prin zona. :)

    ReplyDelete
  9. Daca vremea tine cu noi mergem si la Ranca, si poate chiar mai sus. Poate ne vedem pe acolo :-)

    ReplyDelete
  10. Dati un semn! Ne-am bucura sa va revedem!

    ReplyDelete
  11. Absolutely fantastic, this your blog was really amazing and informative also. Visit for
    SEO Service in Delhi

    ReplyDelete
  12. MisconceptionsA common misconception of Christians is that because Coach Outlet Store Online they profess to follow Christ, they are supposed to be perfect in their Christian walk. They are automatically MK Outlet considered Jordan Shoes For Sale Cheap hypocrites when they fail and sin. This is not the case. This paper explores Ray Ban Round Sunglasses the use of context on regression based methods for facial landmarking. Regression based methods have revolutionised facial landmarking solutions. In particular those that implicitly infer Michael Kors Bags Sale the whole shape of a structured object have quickly become the state of the art.

    ReplyDelete