Saturday, April 2, 2011

Ati fost in excursie?

M-am apucat sa fac curatenie prin arhivele cu fotografii si am peste imaginea de mai sus. E facuta in 2009, cand am trait bucuria de a fi ghid pentru o clasa de strengari veniti in excursie tocmai de la Scoala Generala din Pociovalistea, din Gorj, acolo unde preda cu mult drag mama lui Mihai. Am vizitat Muzeul de Istorie ca sa recapitulam putin lectia despre Daci si Romani, am descoperit vechi traditii la Muzeul Taranului Roman, am facut mustati de inghetata si am ramas cu gura cascata cand am vazut acrobatii de la circ. Si, sper eu, am reusit sa sadim in suflet dorinta de a calatori si a descoperi lumea, caci unul dintre multele lucruri care au contribuit la pasiunea mea pentru calatorii este reprezentat de excursiile scolare.
Incepand din clasa intai, am ratat o singura excursie programata in scoala mea. Si nu as fi ratat-o nici pe aceea, daca nu as fi avut prostul obicei de a opri desteptatorul si a trece la loc in pat. :)
Am fost la Orsova sa vad Dunarea, la munte, la toate manastirile din judet si din imprejurimi, in tabara la mare, cu vaporul in Delta, in tabere de schi si orientare turistica, cu clasa mea sau toata scoala, mi-am facut prieteni noi, i-am cunoscut mai bine pe cei vechi, am invatat istorie in muzee si geografie pe teren si am adunat o colectie impresionanta de amintiri.

Voi, cei care imi vizitati din cand in cand blogul, sunteti probabil prea mari ca sa puteti pleca in excursie cu scoala, insa va rog sa va amintiti cum v-ati simtit in excursie. Ce-ati invatat? Nu pentru mine, (chiar daca mi-ar placea sa va citesc peripetiile :), ci pentru copiii vostri. Pentru ca merita sansa unor amintiri frumoase. Pentru ca educatie se poate face si in acest mod.

Nu e prea scump. Ii reduceti portia de dulciuri si numarul de jucarii primite intr-un an si cu siguranta veti reusi sa economisiti suficient cat sa acopere costul excursiei.
Nu e mai periculos decat orice alta situatie cotidiana.
Copilul nu va plange pentru ca ii este dor de casa.
Daca mai aveti si alte temeri, nu va jenati sa le impartasiti. Poate le dezbatem impreuna.

14 comments:

  1. Asta e visul meu, daca as avea un copil, vara sa-l trimit de acasa 3 luni de zile :D. Sa se duca (organizat) sa descopere lumea. Tabere, excursii, whatever.

    ReplyDelete
  2. Frumoase amintiri!
    Ca mai toate cele din copilarie...

    ReplyDelete
  3. Eu am fost intr-o groaza de excursii cu scoala, cu Clubul copiilor etc. In unele locuri de 3 ori (ex Ab Iulia, Tg Mures, Sibiu, etc )! Pe unele le-am si ratat desi le-am platit (Pestera Urislor ) pt care sufar si acum!

    Deabia astept sa mai creasca fiul meu sa-l trimit!
    A ... si 10 ani la rand m-au trimis ai mei in tabara la mare :)))

    ReplyDelete
  4. Liliana, probabil se va intalni cu urmasii mei :)

    Asa e, Amelia&amp!

    Alicee, si tu ai oprit ceasul? :)

    ReplyDelete
  5. N-am fost, nu se prea faceau atunci. De aia am recuperat ulterior :) Am infiintat un club de turism, mi-am luat examenul de ghid special pentru grupul nostru si mergeam cu un grup constat de 18 persoane in excursii de dumineca mai intai, apoi, cand s-a introdus sambata libera, de weekend. Cand nu mergeam in excursii, faceam proiectii de diapozitive.

    ReplyDelete
  6. ce amintiri frumoase mi-ai stirnit!mi-au placut la nebunie excursiile,taberele,expeditiile,mai ales una in delta,unde am fost coplesita de peisaj.dar nici cu cele de la munte nu pot sa nu ma laud...pentru un copil sunt experiente absolut memorabile!

    ReplyDelete
  7. Nu mi-au placut niciodata excursiile organizate de scoala, le evitam de cele mai multe ori. Imi place sa admir singura, in liniste peisaje si muzee.
    Dar mi-a placut perioada cand am fost ghid in schimb. Asta e o experienta pe care as repeta-o mereu.

    ReplyDelete
  8. Many aid, encouragement, kindness...
    From all over the world...

    Thanks to all of them.
    Tears of the heart will accept them.

    From Japan, ruma

    ReplyDelete
  9. Eu sunt mare si INCA ma duc in excursii scolare.
    Dar de data asta eu le organizez.
    Avantajele meseriei sau sa spun profesiei de profesor?
    Cu respect!

    ReplyDelete
  10. Traveling Hawk,cred ca s-au legat niste prietenii stranse in acel grup.

    Alison, si eu imi amintesc foarte bine excursia din Delta. M-am intors acasa atat de impresionata de ce-am vazut! Cred ca am vorbit doar despre asta vreo 2 saptamani :)

    Laura, e foarte interesant ce spui. Eu am devenit solitara pe masura ce am crescut si traiam cu impresia ca in copilarie suntem cu totii mult mai atrasi de viata de grup. Am sa ma documentez :)

    Ruma, I am thinking of you!

    Viorel, imi dai voie sa te invidiez? :)
    Ai in opinia mea una dintre cele mai frumoase meserii din lume! Chiar daca societatea si sistemul in care traim uita sa aprecieze cum se cuvine munca dascalilor, sper ca recunostinta elevilor sa reuseasca sa suplineasca macar partial recompensele pe care le merita profesorii.

    ReplyDelete
  11. Vert Ange, esti sigura ca vrei sa fii medic si nu ghid turistic? Citindu-ti blogul am impresia clara ca ghid este vocatia ta.

    ReplyDelete
  12. Duta, cred ca trebuie sa ma asculti vorbind despre sanatate si pacienti :)
    Nu stiu de ce pana acum nici nu mi-am pus aceasta intrebare. Cred ca am vazut mereu calatoriile drept o mare pasiune care am nevoie sa ramana la nivel de pasiune pentru a o iubi la fel de intens. Imi plac locurile si oamenii pe care am sansa sa ii vad, dar in acelasi timp imi plac si pauzele in care ma intorc in cuibul meu si am timp sa-mi ordonez impresiile.

    ReplyDelete
  13. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete