Tuesday, August 10, 2010

Musee de Cluny-Paris

Musee National du Moyen Age-Thermes de Cluny adaposteste intr-un conac medieval una dintre cele mai valoroase colectii de arta medievala din lume.
Botezat cu numele abatelui de Cluny, care a cumparat ruinele in 1330, muzeul ofera vizitatorilor o incursiune in arta medievala.

Tapiseriile se remarca prin amestecul de naivitate si notiuni complexe. Printre exponatele bine conservate se gaseste si celebra serie Doamna cu licornul.

Colectia de vitralii e alcatuita din obiecte provenind din biserici si catedrale de pe tot cuprinsul Frantei, in timp ce obiectele cioplite sunt adunate din intreaga Europa Medievala.

In sectiunea sculptura veti fi atrasi de galeria regilor, o prezentare de capete si statui decapitate ce provin de la Notre-Dame.

In special doamnelor le va placea colectia de metale pretioase. Monedele pot fi interesante, mai ales ca acopera istoria de la perioada galica pana in Evul Mediu, dar bijuteriile galice va vor fermeca cu siguranta prin eleganta si simplitate.
Daca va plac emailurile, va puteti delecta privirea cu piese cloisonne romane si bizantine, dar si cu celebrele emailuri de Limoges.

Nu uitati de ruinele galo-romane despre care v-am povestit acum cateva zile.Puteti vedea frigidarium (baia rece), caldarium si tepidarium (baia fierbinte si calda) sau puteti face turul galeriilor subterane.


16 comments:

  1. Mi-au placut cel mai mult colectia de tapiserii si cea de vitralii.

    ReplyDelete
  2. Eu nu stiam de muzeul asta dar suna interesant! Cred ca partea cu tapiseriile si metale pretioase o sa-mi placa cel mai mult! :)

    ReplyDelete
  3. Si eu cred ca tot de tapiserii as fi atrasa cel mai tare, mai ales dupa ce am citit "Doamna cu licornul" :)

    ReplyDelete
  4. Vitraliile sunt intradevar foarte frumoase. Cand voi mai ajunge in Paris voi merge si aici!

    ReplyDelete
  5. Oficial sunt invidioasa :D
    Mi-ar place sa ma pot plimba tot timpul.
    Frumoase poze!

    ReplyDelete
  6. MyPerson, cred ca toata lumea si-ar dori sa se plimbe tot timpul. :)
    Din pacate, nu prea se poate. Eu cred ca e important sa profitam de fiecare sansa de a calatori, desi uneori destinatia nu e atat de interesanta pe cat ne dorim sau conditiile de cazare si transport nu sunt chiar de nota 10.Cu putin spirit de aventura si optimism, putem trece peste astfel de obstacole.

    ReplyDelete