Wednesday, September 29, 2010

Culele Maldaresti

















Fie ca veniti dispre Ramnicu Valcea, fie ca veniti dispre Targu-Jiu, in drumul spre Horezu veti intalni niste panouri imense de un rosu aprins pe care scrie mare "Vizitati culele Maldaresti!".

Cum sunt curioasa din fire, nu puteam rata ocazia sa le vizitez, mai ales ca eram insotita si de 2 prieteni francezi, care nu reuseau sa inteleaga ce este aceea o cula din explicatiile mele.


Complexul Muzeal Maldaresti reuneste culele Greceanu, Duca si Casa Memoriala I.G. Duca. Noi le-am vizitat pe ultimele 2.

Cuvantul "cula" vine de la turcescul "kule", care inseamna turn si in spatiul balcanic defineste o locuinta intarita, construita de catre bogatii vremii pentru a se apara de turci, dar si de bandele de haiduci. Asa se face ca vom intalni cule in Bulgaria, Serbia si Albania, dar si in Oltenia si vestul Munteniei, zone calcate destul de des de hoardele turcesti.

Cula Duca sau Maldarascu a fost construita in 1812 de catre Gheorghita Maldarescu, un boieras oltean. O puteti admira in toata splendoarea in prima fotografie.

In 1910 I.G. Duca cumpara terenul si Cula, fiind indragostit de frumusetea dealurilor valcene si de linistea si simplitatea locului.
Din documentele vremii aflam ca I.G. Duca a dorit sa decoreze Cula cu obiecte traditionale: „pe tavanuri sunt spanzurate tot felul de candele de argint si caldarusi de arama din care atarna flori; pe pereti sunt insirate farfurii lucrate de tarani, icoane vechi adunate de pe la batranii satelor, prosoape, cruci, sfesnice cumparate de prin balciuri indepartate; pe jos si pe scaune sunt intinse intr-o neregula placuta tot felul de scoarte, laicere si covoare vechi.”

Din pacate toate aceste obiecte au "disparut" intr-un fel sau altul. Ghidul povestea ca la un moment dat aici erau cazati tractoristii trimisi de CAP sa lucreze pamantul, care faceau focul in soba cu icoanele lui Duca. Pacat! Interiorul este acum decorat cu cateva obiecte traditionale, dar niciunul din cele originale.

Casa Memoriala I.G. Duca a fost construita in anul 1912 pentru a-i servi drept casa de vacanta vestitului om politic liberal. E o asezare frumoasa si simpla, decorata cu mult bun gust. Aici din fericire s-a pastrat o mare parte din mobilierul original, iar pe pereti puteti admira cateva portrete din care va zambeste I.G. Duca, precum si cateva acte ce ii poarta semnatura.

In spatele Casei Memoriale se gaseste un mic parc, locul ideal in care sa va trageti sufletul dupa turul celor doua case.
Nu stiu daca nenea ghidul e mereu asa de grabit si agitat, dar pe noi ne-a alergat la propriu dintr-o parte in alta. A compensat insa prin informatiile pe care ni le-a oferit despre acest loc plin de farmec.

Programul de vizitare este urmatorul:
program de vara (aprilie - octombrie) : zilnic 10,00 - 18,00, luni inchis program de iarna (noiembrie - martie): zilnic 9,00 - 17,00, luni inchs

Biletul a fost 3 lei de persoana, cu tot cu ghid si permisiunea de a fotografia.
Adresa : comuna Maldaresti la aprox. 3 km de orasul Horezu, jud. Valcea- fiti cu ochii in 4 dupa panoul rosu si apoi urmariti indicatoarele.

11 comments:

  1. O zona foarte frumoasa. Am trecut pe acolo, dar nu am vizitat culele. O voi face cu prima ocazie.

    ReplyDelete
  2. Am fost si eu si mi-a placut. Personalul de acolo e cam "scarbos" dar in rest merita.

    ReplyDelete
  3. Razvan, eu nu am avut contact decat cu ghidul, care a fost destul de amabil, dar foarte grabit.
    Bine, e posibil sa fi fost mai amabil decat de obicei, tinand cont ca m-am oferit sa il duc cu masina pana la Horezu caci imi era in drum. :)

    ReplyDelete
  4. And Springell, Ray Ban Round Sunglasses K. And Roberts, E. Jordan Shoes For Sale Cheap And Coach Outlet Store Online Jafri, H. Real Yeezy Shoes Putative symptom lists for each cancer were classified into whether or not they qualified for urgent Ray Ban Prescription Sunglasses referral under NICE guidelines. Diagnostic interval (duration from first presented symptom to date of diagnosis in primary care records) was compared between 2020 Jordan Release Dates the two cohorts. In total, 37 588 patients had a New Black Yeezys new diagnosis of Cheap Yeezy Shoes cancer and of these Air Jordan 1 Sale 20 535 (54.6%) had a recorded symptom in the year prior to diagnosis and were included in the analysis.

    ReplyDelete