Thursday, August 5, 2010

Ce sa vedeti in St, Gallen

Dupa cum v-am povestit, mie mi-a placut tare mult la St.Gallen, motiv pentru care va sfatuiesc sa mergeti si voi.
Si daca o faceti, sa va rezervati cel putin o zi pentru a avea timp sa vizitati macar o parte din urmatoarele atractii.
Orasul si-a luat numele de la misionarul irlandez St. Gallus, care a trait intr-o chilie intr-o vale din apropiere incepand cu anul 612. In anul 719, in locul in care a murit a fost construita o manastire, ce avea sa devina un important centru cultural in Europa medievala.

Manastirea a suferit distrugeri in timpul Reformei si a fost inchisa, dar Stiftsbibliothek (biblioteca manastirii) s-a pastrat. Cladirea, o bijuterie rococo, este una dintre comorile arhitecturale ale Elvetiei. Veti fi placut impresionati de tamplaria din lemn de nuc si cires, dar nici frescele si balcoanele pline de detalii nu va vor lasa indiferenti.
De asemenea, nu trebuie neglijat continutul bibliotecii, ce ascunde o colectie de 100 000 de carti si manuscrise, unele vechi de peste 1000 de ani.

Kathedrale sau catedrala nu va parea la fel de impresionanta ca biblioteca, desi sunt create de acelasi arhitect, dar eu sunt de parere ca stilul sobru si retinut se potrivesc foarte bine unui lacas de cult.

Nu trebuie sa ratati nici Textilmuseum, muzeul textilelor. In Evul Mediu calugarii din St. Gallen teseau panze de in de o calitate remarcabila si le exportau in intreaga Europa. In zilele noastre industria textila a orasului se rezuma doar la piata de lux a panzeturilor si broderiilor facute manual, dar o vizita la muzeu va va face sa intelegeti importanta textilelor pentru regiune si veti avea ocazia sa admirati adevarate opere de arta tesute cu cele mai fine fire.

Daca v-a mai ramas timp, plimbati-va prin Orasul Vechi (Altstadt) pentru a vedea arhitectura locala. Promit ca o sa va placa.

5 comments:

  1. Foarte tare articolul. M-ati convins sa merg in St. Gallen. O sa caut un bilet ieftin de bilet prin aerolines si voi ajunge acolo. Promit!

    ReplyDelete
  2. Mi-am notat! Daca ajung vreodata pe acolo o sa-mi amintesc de tine :)

    ReplyDelete
  3. Liviu, sa imi povestesti cum a fost.

    Alicee, sper sa ajungi curand. E un oras care are un farmec aparte. Iti recomand sa mergi in apropierea sarbatorilor de iarna.

    ReplyDelete
  4. As vrea sa stiu daca te-ai cazat in Elvetia si cum, fiindca, dupa cate am vazut, acolo cazarea e foarte scumpa. E unul dintre motivele pentru care am evitat sa merg. Probabil ma voi caza undeva in estul Austriei, aproape de granita si voi face excursii de o zi, distantele nefiind prea mari.

    ReplyDelete
  5. Traveling Hawk, in iarna lui 2008 am facut un tur Ungaria-Austria-Elvetia

    La dus ne-am cazat in Budapesta,Innsbruck si La Chaux-de-Fonds, in apropiere de Neuchatel, iar la intoarcere in Salzburg si Budapesta.

    Din Innsbruck am plecat dimineata devreme ca sa avem timp sa oprim in St. Gallen si Zurich.

    In La Chaux-de-Fonds ne-am cazat la Chez Gilles, o pensiune draguta pe care am gasit-o pe booking.com Desi rezervasem o camera dubla, au fost draguti si ne-au dat un apartament la acelasi pret cand au aflat ca eram in luna de miere.
    Nu-mi amintesc exact cat am dat pe cazare, dar a fost undeva in jurul a 120 de franci elvetieni pe noapte, cu mic dejun inclus.
    De acolo am facut excursii prin imprejurimi, inclusiv la Neuchatel, iar la plecarea spre casa am oprit in Berna.

    Mie preturile mi s-au parut similare cu cele din Austria (ma refer la Innsbruck si Salzburg, care din pacate nu sunt nici ele prea ieftine) la cazare si mancare.
    Ce mi s-a parut cam scump a fost vigneta pentru Elvetia...60 de franci la vremea aceea. Era valabila 2 ani, dar cred ca ar fi mai convenabil sa scoata unele valabile cateva zile sau o luna pentru turisti.

    Daca mergeti cu masina cred ca e mai convenabil sa va luati cazare intr-un orasel mai micut si fara prea mare importanta turistica si sa porniti de acolo in excursii.
    Eventual mergeti primavara sau toamna, caci am observat ca e mai ieftin decat iarna si vara.

    Noi am vrut neaparat sa mergem de Craciun. A fost mai scump, dar eu zic ca a meritat. E asa o atmosfera frumoasa acolo de sarbatori...

    ReplyDelete