Wednesday, September 8, 2010

Picturi murale si un om mare

Dupa cum probabil ati aflat deja din articolul de miercurea trecuta (il gasiti aici), am fost intr-o mica vizita la Manastirea Hurezi din judetul Valcea.

Pe peretii de la intrarea in Biserica Mare se gaseste cea mai mare reprezentare a Judecatii de Apoi din Tara Romaneasca.
Se pare ca picturile murale bisericesti au aparut ca o modalitate de a ajuta credinciosii care nu stiau sa citeasca sa inteleaga si sa isi imagineze mai usor intamplarile din cartile bisericesti.

Daca urmariti picturile din interiorul naosului veti descoperi scene biblice celebre, precum si icoane ce infatiseaza diferiti sfinti.
Fotografiatul in interior este interzis, asa ca nu va pot arata decat fotografiile facute in pridvor. Pentru restul capodoperelor trebuie sa faceti un drum pana la Horezu. :)

Si cum la Manastire nu gasim numai sfinti, ci si oameni, am avut sansa sa il intalnesc pe Dumitru Prunariu, primul cosmonaut roman.
Din pacate fotografia mea nu a iesit prea grozava, dar va dau cuvantul de onoare ca domnul cu guler alb este chiar marele cosmonaut, inconjurat de copii dornici sa obtina un autograf.





6 comments: