Thursday, September 30, 2010

Catedrala La Almuneda din Madrid






















Dupa ce am descoperit Muzeele Madridului am pornit in cautarea religiei si m-am oprit la Catedrala La Almuneda, a carei constructie a inceput in 1883, ca ultim omagiu adus de catre regele Alfonso al XII-lea sotiei sale Maria de las Mercedes de Orleans, care a murit la doar 18 ani.

Pe aceste pamanturi au existat de-a lungul secolelor alte constructii bisericesti si mai multi regi ai Spaniei au incercat sa ridice aici o catedrala, dar din motive economice si politice planurile erau mereu amanate.



Planurile initiale au fost facute de catre arhitectul Francisco de Cubas y Gonzalez de Montes, devenit ulterior marchiz, care s-a inspirat din arhitectura bisericilor neo-gotice din Franta.

Catedrala pe care o vedem astazi isi datoreaza insa aspectul reconstructiei din 1944, condusa de catre arhitectii Fernando Chueca Goitia si Carlos Sidro. Proiectul a castigat in acel an Premiul National pentru arhitectura.

Catedrala este pozitionata pe axa nord-sud, lucru rar intalnit. Dupa cum va puteti imagina cladirea nu a fost pozitionata asa pentru a induce calatorii derutati in eroare, ci pentru a putea fi integrata in Complexul Regal. Catedrala priveste astfel spre Palatul Regal.
Alt element particular e reprezentat de domul inalt de 73 de metri, care in interior e construit in stil gotic, in timp ce la exterior putem admira o combinatie de baroc si arhitectura castiliana.

Tot in interior veti descoperi si niste vitralii interesante, semnate de Manuel Ortega. Scenele si personajele biblice sunt recreate din triunghiuri si patrulatere, imprimand o nota de dramatism pe care nu am prea intalnit-o prin alte catedrale.

Catedrala La Almuneda din ste o cladire imensa, impunatoare prin marime si frumusete, dar si prin starea de piosenie pe care ti-o inspira, asa ca va recomand sa nu o ratati daca aveti drum prin Madrid.

Ca fapt divers, aici s-a oficiat casatoria lui Felipe, printul de Asturias cu Letizia Ortiz Rocasolano, pe 22 mai 2004.






4 comments:

  1. Am vizitat Madridul intr-un tur mai extins al Europei pe care l-am facut asta vara. Mi-am rezervat cazari prin booking.com si biletele mi le-am luat prin aerolines.ro. In Madrid, mi-a atras atentia aceasta catedrala. Intr-adevar e un monument superb.

    ReplyDelete
  2. Multumesc pentru informatiile despre Madrid. Nu am stat prea mult acolo si mai am destule de vazut.

    ReplyDelete
  3. Bună Ziua!
    Eu sunt Vlad, unul dintre membrii Radio Whisper, un radio anti-manele dedicat bloggerilor şi nu numai.
    Am vizionat cu atenţie blogul tău şi vreau să spun că am fost foarte fascinat de ceea ce am găsit. Am fost atras de subiectele interesante şi de originalitatea articolelor. Felicitări ! Încep să îl citesc cu drag.
    Noi promovăm la radio diferite articole ale bloggerilor, iar azi am promovat un articol de-al tău ; am specificat sursa articolului şi am deschis şi un subiect pe baza acestuia. Dacă doreşti, poţi să ne recomanzi orice articol şi noi îl vom promova.
    Cu scuzele de rigoare pentru acest mesaj de tip spam,acest mesaj este dedicat tie si la cei care merita care ii citim aproape zi de zi.
    Ne-ar face plăcere, de asemenea, să ştim că ai dori să ne susţii în acest proiect de radio şi să accepţi o eventuală colaborare.
    Pe Radio Whisper se difuzează toate genurile de muzică, exceptând manele şi piesele necenzurate, avem şi câteva emisiuni, ştiri etc. Ne-am propus să realizăm un proiect mare, iar pentru asta avem nevoie de susţinerea şi ajutorul tău şi al celorlalţi colegi bloggeri. Dorim să creăm o echipă numeroasă, de oameni cu un talent aparte şi m-am gândit că, poate, ai vrea să ni te alături şi să colaborăm, binenţeles, pe unul dintre domeniile care îţi place. Dorim, de asemenea,sa iti acordam un scurt interviu. Pentru noi sunt importante ideile şi modul de a gândi al bloggerilor şi al ascultătorilor noştri.
    Îţi mulţumesc pentru timpul acordat, iar acum îţi propun să adaugi linkul sau bannerul nostru pe blogul tău şi să ne dai add la id-ul ascultawhisper sau un email ascultawhisper@yahoo.com pentru a discuta mai multe.www.radiowhisper.com
    Mulţumesc,Cu stimă Vlad!

    ReplyDelete