Wednesday, December 15, 2010

Chateau de Gien

Incepand de astazi, in fiecare miercuri va voi prezenta cate un castel de pe Valea Loirei. Toata lumea a auzit de Chambord si Chenonceau, dar pe langa acestea mai exista o multime de castele frumoase pe malurile Loirei. Pentru ca in cadrul urmatoarelor mele vizite in Franta vreau sa vizitez cat mai multe din aceste castele, m-am gandit sa ma documentez astfel incat in momentul in care voi ajunge acolo sa imi pot stabili cu usurinta prioritatile.
Voi incepe cu Gien, al carui nume va este probabil cunoscut datorita atelierelor de ceramica, fondate in 1821 si care produc si astazi cea mai renumita ceramica din Franta, apreciata pentru bogatia, finetea si varietatea modelelor.
Acest mic orasel din departamentul Loiret, aflat la doar 80 de km distanta de Orleans, va va fermeca cu siguranta daca sunteti in cautarea bogatiei culturale oferite de castelele de pe Valea Loirei.


Cum va apropiati de Gien, veti observa podul de piatra construit in secolul XVI, care a reusit sa reziste bombardamentelor din 1940. Nu acelasi lucru se poate spune despre faleza si oras, care au trebuit sa fie reconstruite dupa razboi.  Daca ridicati putin privirea veti avea in fata o expozitie de acoperisuri brune, deasupra carora se inalta castelul si vechea turla a bisericii, cu tiglele lor negre ce stralucesc in soare.

La terenurile castelului au poposit de-a lungul veacurilor Ioana d'Arc , Charles al VII-lea si Francois I.
Mosia Gien i-a apartinut lui Louis al XI-lea, care i-a daruit-o fiicei sale, Anne de Beaujeau, regenta a Frantei intre anii 1483 si 1491, cat timp Charles al VIII-lea era inca minor. Aceasta a construit castelul  intre anii 1494 si 1500, inspirandu-se din aspectul castelului Plessis-Lesteau, ce ii apartinea tatalui sau. 
Castelul este astazi vizitat pentru aspectul sau exterior, fatadele prezentand un amestec interesant de caramida rosie, caramida alba si piatra, dar mai ales pentru muzeul de vanatoare din interior. Musee de la chasee adaposteste o colectie impresionanta de arme si trofee de vanatoare, dar si multe picturi si tapiserii ce prezinta scene de vanatoare.

Ce spuneti, mergem la Gien? Sau asteptam pana miercurea viitoare si alegem castelul Sully?

10 comments:

  1. Frumoasa initiativa, VertAnge! Astept relatarile despre impresiile tale, ceea ce inseamna ca iti doresc sa ajungi cat mai repede acolo :)

    ReplyDelete
  2. Multumesc, Traveling Hawk! Am fost la Chambord (de 2 ori chiar :), dar Valea Loirei are atatea castele...Cred ca imi trebuie o vara intreaga sa le explorez pe toate.

    ReplyDelete
  3. Muzeul de vanatoare nu m-ar interesa, insa aspectul exterior pare foarte impresionant si atrage dorinta de a vizita acest castel.

    ReplyDelete
  4. The veneered modular counter Jimmy Choo Heels desks. This simple and stylish KarenMillens reception total Snap Back Hat Store amount space available to you for your office Gucci Quotes desking unit. stylish Karen Millen Black features such as a type of Gucci Belts Salereception Jimmy Choo Designer counter. You can even incorporate the company logo in Gucci Quotes the veneer or a glass shelf or a Jimmy Choo Red Shoes privacy screen. The vast amount of flexibility offered by this Fusion system allows a whole host of possible configurations. en Rand also offers other varieties in the reception desks category such as Jimmy Choo Shoes contemporary and continental along with office desking and display units. Browse our site and choose as per your taste and your style. Visit the site www.shopfittingunits.co.uk and view one Snapback Hat World of the finest Reception desks collections online

    ReplyDelete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete