Monday, December 13, 2010

Neuchatel, un colt de paradis elvetian

Aflat pe malul celui mai mare lac aflat in intregime pe teritoriu elvetian, Neuchatel e un oras extrem de pitoresc, ce se bucura de privelistea superba oferita de Lacul Neuchatel si de Alpii Centrali, inclusiv maiestuosul Mont Blanc si Bernese Oberland.
Desi pentru multi o vizita in Elvetia se rezuma la Zurich, Berna si Geneva , va recomand din toata inima sa popositi macar jumatate de zi in Neuchatel.

Descris de catre Alexandre Dumas ca "un oras cu aspectul unei imense jucarii unse cu unt", Neuchatel  pare desprins dintr-o poveste.
Pe bulevardele largi din apropierea lacului veti descoperi intr-adevar niste cladiri galbene in stil neoromanic, asezate una langa alta ca piesele unui joc Lego supradimensionat.
La parterul acestor case veti gasi cafenele, cofetarii, clatitarii, braserii si mici magazine cu suveniruri.
Le Cardinal Brasserie, aflata la numarul 9 pe Rue du Seyon, are o cafe creme absolut delicioasa, asa ca va recomand sa nu o ratati.

Daca urcati pe stradutele ce duc spre vechea piata a orasului, veti ajunge in fata catedralei si castelului orasului, niste edificii impunatoare ce dateaza din secolul al XII-lea  Eglise Collegiale  este o cladire impresionanta construita in stil romanic si gotic burgund, care ascunde in interior le cenothape, o colectie de portrete in marime naturala ale contilor de Neuchatel. Urcusul este destul de solicitant, asa ca daca vreti o alternativa mai facila, va recomand sa luati liftul (ascenseur publique), aflat langa Place des Halles. Eu l-am observat abia dupa ce am coborat. :)
Tour des Prisons (Turnul Inchisorii) se afla chiar langa biserica si ofera o priveliste panoramica din foisor.
Daca va plac cladirile frumoase, va recomand sa mai cautati si Maison des Halles, Hotel de Ville si Hotel DuPeyrou, toate aflate in orasul vechi. In spatele Hotel DuPeyrou se gaseste Galeria de Istorie a orasului, unde puteti admira machete care arata evolutia orasului incepand cu anul 1000 si pana in prezent.

La Musee d'Art et d'Histoire puteti admira o impresionanta colectie de picturi, dar ce mi-a atras mie atentia a fost expozitia automates Jaquet-Droz, trei robotei creati intre 1768 si 1774 de catre Pierre Jaquet-Droz si fiul sau, doi ceasornicari talentati.
L'Ecrivain poate scrie 40 de scrisori diferite, cu cerneala adevarata. La Musicienne canta la orga, iar Le Dessinateur deseneaza in carbune imaginea lui Eros, un profil al lui Ludovic al XV-lea sau portretul unui caine.

Programati-va din timp vizita, deoarece micutele automate care au uluit marile curti regale europene prind viata doar in prima duminica a lunii, in restul timpului spectacolul audiovizual recreend emotia.
Mai puteti vizita Centre Durrenmatt, ce gazduieste expozitii de pictura, dar si spatii largi dedicate literaturii moderne si artelor vizuale, dar si Latenium, un muzeu arheologic interactiv situat pe malul lacului.
Eu am preferat sa bat stradutele pietruite la pas, in cautarea fantanilor arteziene renumite ale orasului. Fiind iarna, le-am putut admira fiecare detaliu, dar sunt sigura ca sunt mult mai impresionante in sezonul cald, cand sunt functionale.
Fotografiile sunt de pe wiki commons , deoarece am reusit sa uit aparatul de fotografiat la hotel in ziua in care am facut excursia la Neuchatel.
Daca mergeti cu masina puteti gasi parcare in partea de jos a orasului, langa lac. Duminica si in zilele declarate sarbatoare nationala parcarea este gratuita.
Noi ne-am cazat in La Chaux-de-Fonds , dar gasiti cu usurinta cazare si in Neuchatel.
Din ce am vizitat eu pana acum in Elvetia, Neuchatel este situat pe locul doi, dupa St. Gallen. E un oras mic, cochet si pitoresc, pe care vi-l recomand cu mult drag. Sunt sigura ca nu va va dezamagi.

15 comments:

  1. Imi place tot ce ne arati din Elvetia. Nu am fost inca acolo dar e o destinatie vizata deja de mult dar mereu apare ceva, care mi se pare si mai atractiv, din anumite motive :)

    ReplyDelete
  2. hello.. i was here. would you like to follow each others blogs? =) you can follow my blog by clicking here. o(≧o≦)o

    ReplyDelete
  3. Imi place Neuchatel. Imi place cum ne povestesti despre el. Si te invidiez ca ai vazut toate locurile astea. Prea sunt frumoase!

    ReplyDelete
  4. Traveling Hawk, cred ca iti va placea tare mult sa vizitezi Elvetia. Neaparat sa mergi in St. Gallen si Neuchatel.

    ReplyDelete
  5. Welcome, Kristina!

    QED, Neuchatel e un loc foarte frumos. Sper sa ajungi sa il vezi cu ochii tai.

    ReplyDelete
  6. Frumos! La mine Elvetia e departe pe lista, dar sper sa ajung si pe acolo, macar cateva zile!
    Daca se poate toamna/spre iarna :)

    ReplyDelete
  7. Imi place cum povestesti despre orasul Neuchatel. Pare foarte frumos si mi-ar placea sa ajung pe acolo. :)

    ReplyDelete
  8. De mult timp incerc sa ajung in Elvetia, cand o sa se intample trebuie neaparat sa trec si prin Neuchatel. Articolul tau m-a convins:D

    ReplyDelete
  9. Alicee, dar de ce e Elvetia departe pe lista? Este o tare foarte fermecatoare.

    Apollo, multumesc pentru apreciere! Daca ai ocazia sa ajungi la Neuchatel, sa nu o ratezi. E un oras neglijat de turistii care ajung in Elvetia, pentru ca e o tara plina de atractii, dar merita un drum. E un oras fermecator!

    Succes, Ioana!

    ReplyDelete
  10. عزيزى العميل اهلا ومرحبا بك فى موقع مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة والعوازل
    شركه عزل فوم بالاحساء و الرياض
    الموقع الرائد فى عالم الخدمات المنزليه والاول بالمملكه العربيه السعوديه لما يتمتع به من خدمات مميزه ، فالبرغم من اننا مؤسسه ربحيه الا ان مزاولة نشاطتنا

    شركه عزل فوم بجدة

    شركه عزل فوم بمكة

    شركه عزل فوم بالرياض كلها مرتبط على نحو وثيق
    بتلبية طلبات وحاجات عملائنا ولتحقيق ذلك الهدف نقدم لك كافة الخدمات الشامله بالالتزام الصارم وبأرقى المعايير المهنيه المتطوره
    فلدينا خبره طويله فى مجال مكافحة الحشرات والكشف عن التسربات وتسليك المجارى وعزل الاسطح وترميم وصيانه المنازل وتخزينه بكفاءة منقطعة النظير ، لا تتردد واتصل
    بموقع مؤسسة الحرمــين فخدماتنا ليس لها بديل واسعارنا ليس لها مثيل ،ولدينا فريق عمل يتصل مع العملاء على جسور الثقه
    والصدق والامانه فى العمل ، وهدفنا هو ارضاؤك وراحتك ، لا تقلق ونحن معك
    لا تجهد نفسك ونحن تحت امرك ورهن اشارتك .
    أبرز خدمات مؤسسة الحرمــين للمقاولات العامة بالدمام والرياض

    شركه عزل فوم بالدمام

    ReplyDelete
  11. شركة تنظيف خزانات بالمدينة المنورة
    نحتاج بشكل دائم على تنظيف الخزانات لأن تراكم البكتيريا والجراثيم بها والطحالب ينتج عنه تلوث المياه، وبالتالي ينتج عن الأمراض والأوبئة والعدوي الفيروسية، وبإمكانك الاعتماد الكلي على أفضل شركة تنظيف خوانات بالمدينة المنورة التي تقدم أفضل خدمة بأقل سعر.الشركة لديها مواد

    ReplyDelete