Monday, December 6, 2010

O seara la Palat

Am petrecut de curand o seara foarte placuta si calda la Palatul Ghika, un restaurant cu bucatarie fusion, cu alte cuvinte un amestec de bunatati preluate din mai culturi culinare si amestecate dupa papilele si talentul chef-ului. Dar cum Palatul reuseste sa eclipseze orice bucatar, oricat de renumit ar fi, iata cateva informatii despre acest frumos edificiu.
Palatul Ghika Tei este o constructie bucuresteana in stil neoclasic, ridicata de domnitorul Grigore Dimitrie Ghica în anul 1822, dupa planurile arhitectului  Xavier Villacrosse, pe locul vechii case parintesti a banului Dumitrache Ghica situata in Parcul Plumbuita.. Pe o tabla din marmura figura un text despre construirea palatului.
„ zidit din temelie de către Voevodul Grigore Ghika VIII, Domn al Țării Românești, pe moșia sa domnească Colentina, în anul 1822. Aci fu odinoară falnica sa locuință de vară, alături de care, spre dreapta cuviință, a înălțat apoi întru slava și pomenirea lui Dumnezeu biserica familiei cu hramul Inaltarea Dmnului și a împodobit-o cu frumoase daruri prin înalta și statornica sa voință.”


 Cladirea a servit ulterior drept prefectura a judetului Ilfov si sediu al Ministerului Sanatatii, iar acum adaposteste un restaurant frecventat de lumea buna a Bucurestiului.

Auzisem numai lucruri bune legate de Palatul Ghika, asa ca ne-am hotarat sa ii facem o vizita si sa testam ospitalitatea personalului si talentul bucatarului.
Pana sa ajungem insa la aceste elemente, am ratacit cateva minute prin curte, pentru a admira Palatul si gradina. Din pacate pozele mele nu au iesit prea grozave, asa ca trebuie sa ma credeti pe cuvant cand va spun ca in gradina se gasea cel mai frumos mobilier din fier forjat pe care l-am vazut pana acum.
Si acum sa trecem la meniu.
Aperitivul a fost din partea casei. Pasta de masline si unt frecat cu busuioc servite cu chifle fierbinti. Pasta si untul au fost bune, am apreciat ca am primit 2 chifle din faina integrala si 2 din faina alba, dar le dau un minus pentru chiflele reincalzite. Ma asteptam sa fie coapte atunci.
Eu am continuat rasfatul culinar cu o portie de piept de rata rose in sos Foie Gras cu gratin de cartofi cu Emmentaler si Porcini, in timp ce jumatatea mea mai buna a ales un preparat cu somon si merluciu in sos de vin si midii garnisit cu orez si legume. Rata mea a fost absolut delicioasa si m-am felicitat singura pentru garnitura aleasa. Ciupercile completau perfect aroma ratei, in timp ce pestele a fost bun, dar nu spectaculos.
La desert doar eu m-am incumetat si am ales Trio, o selectie de Tiramisu, Pere condimentate, ciocolata si crumble si Ananas caramelizat cu crema din nuca de cocos. Delicios!
Am incercat si limonada cu fructe (ananas si zmeura). E foarte buna, dar ma indoiesc ca e facuta din fructe proaspete, cum sustine meniul. Poate lamaile si ananasul, caci cea cu zmeura sigur a fost facuta dintr-un sirop.

Una peste alta, mi-a placut la Palatul Ghika.
La plusuri intra locatia spectaculoasa, desi noi am mancat in sala lounge care e de fapt un cort imens aflat in spatele Palatului, dar e decorat frumos si e foarte potrivit pentru o seara romantica (semineu, lumanari aprinse, intelegeti voi ;). Acoperisul e transparent, asa ca poti vedea stelele in timp ce iei cina. Am apreciat de asemenea muzica in surdina si personalul discret. Un punct in plus pentru valetul din parcare, care s-a sincronizat foarte bine cu plecarea noastra, astfel incat in masina sa fie cald si bine.
Minusuri...hmm, hai sa le zicem sugestii de imbunatatire! :)  Cred ca mai e ceva de munca pentru ca  meniul sa devina intr-adevar pour les connaisseurs. In timp ce unele preparate sunt delicioase, altele sunt pur si simplu comestibile si nimic mai mult.

Voi ce parere aveti? Ati fost? V-a placut? Vreti sa mergeti?

10 comments:

  1. Te-ai rasfatat! Pe mine m-ar fi tentat doar desertul :)

    ReplyDelete
  2. Eu m-as duce. Of course! :)
    Si eu prefer somonul in locul ratei si as pastra desertul pe post de aperitiv :)))

    ReplyDelete
  3. N-am fost niciodata, dar mi-ar placea sa ajung candva!

    ReplyDelete
  4. Ne-am rasfatat putin, intr-adevar :)
    Alicee, nu e bine sa mananci desertul la aperitiv. :)) Desi iti spune asta o persoana care sambata mananca prajituri la micul dejun.:)

    Narnia, sa mergi daca ai ocazia. In unele seri au si muzica live.

    ReplyDelete
  5. Mie imi surade ideea, mai ales dupa ce mi-ai facut pofta cu meniul ales:)

    ReplyDelete
  6. pe 21 Decembrie voi avea un party impreuna cu colegii, in acest palat, si sper sa imi placa.

    ReplyDelete
  7. Distactie placuta, Eagle-eye-cherry!

    ReplyDelete