Thursday, December 16, 2010

Corabia de la Oseberg -luntrea lui Charon?

Am inceput deja sa ma documentez pentru cele 2 zile pe care le voi petrece in Oslo si am aflat ca la Muzeul Maritim al Vikingilor se gaseste o corabie lunga de 22 de metri si veche de 1200 de ani, dovada a fortei si frumusetii navelor care au facut din epoca vikingilor una dintre cele mai extraordinare perioade din istoria Europei.
 Lucrata din stejar si impodobita cu sculpturi, aceasta mareata corabie strabatea odinioara marile inghetate ale Nordului, cu prora inaltandu-se din valurile inspumate ca un dragon fioros. Folosite pentru a strabate marea in dorinta de a ataca noi teritorii, corabiile lungi  numite langskip, au avut un rol esential in viata vikingilor, dar si in ritualurile lor de inmormantare. 

Desi obiceiurile variaza de la o regiune la alta (vikingii fiind vechii locuitori ai Norvegiei, Suediei si Danemarcei de azi) , corabia joaca un rol esential ca ultim loc de odihna al celor morti.
Corabia de la Oseberg a fost gasita ingropata intr-un tumul, dar unele dintre aceste ambarcatiuni erau arse inainte de a fi ingropate. Altele ramaneau insa intacte si erau incarcate cu bunuri ce i-ar fi putut servi unui viking in lumea de dincolo.

Corabia de la Oseberg a fost scoasa la lumina in anul 1904 si pe ea s-au gasit nuci, grau si o lada cu mere padurete, dar si cea mai mare colectie de obiecte de lemn gasite vreodata intr-un mormant viking. La pupa, intr-o camera mortuara, s-au descoperit ramasitele pamantesti a doua persoane, impreuna cu perne, paturi si plapumi. 
Analizele cercetatorilor au aratat ca este vorba despre doua femei, una mai in varsta, cealalta avand intre 25 si 30 de ani. Cea din urma s-ar parea ca este o persoana de vita nobila, probabil de neam regesc.
Unele voci sustin ca ar fi regina Asa, bunica lui Harald cel cu Par Frumos, care la sfarsitul secolului al IX-lea stapanea cea mai mare parte a Norvegiei de azi.
E posibil ca batrana sa fie una din sclavele moartei, care a fost sacrificata de "Ingerul Mortii"  pentru a o insoti pe regina in calatoria finala.
Nu exista informatii sigure care sa explice credinta vikingilor despre viata de apoi, dar preponderenta mormintelor cu corabii sugereaza ca moartea era pentru ei doar o calatorie spre o alta lume- Valhala, aflata in puterea zeului Odin, care conducea un ospat fara sfarsit.

Biletul la muzeu costa 35 de kr (coroane norvegiene) redus (pensionari, studenti) si 60 kr fara reducere., iar programul zilnic este de la 10:00 la 16:00 , de luni pana duminica.

9 comments:

  1. Te-ai documentat foarte bine. Imi place istoria vikingilor. Poate pentru ca au zeitati razboinice femei. Si poate pentru ca plecau in calatoria catre moarte in corabii. Foarte original.

    ReplyDelete
  2. Ce dragut, de mult imi doresc sa ajung in Norvegia! Partea proasta e ca Oslo e cam scump.

    ReplyDelete