Friday, December 24, 2010

Unde as vrea sa fiu in Ajun...

Imi amintesc cu drag un Ajun petrecut la Abatia MelkDaca aveti drum prin Austria, nu ratati o mica oprire la aceasta faimoasa abatie.
Din Viena ajungeti repede si simplu pe autostrada A1, dar daca aveti ceva timp la dispozitie nu ezitati sa mergeti pe langa Dunare pe Route 3, pentru niste peisaje care va vor taia cu siguranta rasuflarea.
Din Viena se organizeaza pe timp de vara si croaziere pana la Melk, pentru cei care nu au rau de apa .


Abatia Melk e o capodopera a arhitecturii baroce, cototata pe o stanca, deasupra Dunarii, finalizata in anul 1736. Interioarele somptuoase sunt incarcate cu stucaturi aurite, picturi in maniera italieneasca si amvoane sculpate cu zeci de detalii minutioase.

Va recomand sa mergeti cu un ghid, pentru a afla detalii legate de felul in care a fost construita si incercarile prin care a trecut Abatia.

Informatii despre orarul de vizitare si pretul biletelor gasiti aici.





Daca ati obosit vizitand, puteti face o pauza la restaurantul din apropiere, pentru o portie din specialitatile locale. Mie mi-a placut Blunzenradln gebraten mit Kartoffeln und frischem Kren , un fel de budinca prajita cu cartofi si hrean, dar colegul de apartament e de parere ca nu se compara cu Rindsgulash mit Semmelknodel , adica gulas cu galuste mari si umflate, numai bune pentru mancaciosi.
Pentru cafea si desert, coborati in oras. La aproximativ 50 de metri sub nivelul abatiei veti descoperi multe case vechi desprinse parca din "Hansel si Gretel" . Printre ele, cateva cofetarii imbietoare. Strudelul cu mere si vanilie este vedeta, dar nu trebuie ignorate nici placintele si prajiturele cu gem de caise de Wachau.


Melk e o destinatie de o jumatate de zi, dar daca doriti sa popositi pentru mai mult timp, gasiti cateva hoteluri fermecatoare aici.

Nu uitati sa luati in bagaje si un exemplar din "Numele trandafirului" de Umberto Eco...veti vedea de ce. ;)

Si apoi veniti si povestiti!


Voua ce nostalgii va trezeste Ajunul?

4 comments:

  1. Sa raspund la intrebare, mi-e dor de perioada colindatului din casa in casa cand eram in generala si colegiu :)

    Sarbatori fericite!

    ReplyDelete
  2. Iti doresc Craciun fericit !
    Tocmai am fost la Melk!...Frumos!
    Sa ai mult noroc!
    Daliana

    ReplyDelete
  3. intotdeuna am vrut sa ajung in austria de sarbatori. cred ca e cel mai frumos atunci.
    craciun fericit eda!
    xoxo
    mina

    ReplyDelete
  4. Ajunul Craciunului imi aduce aminte de mama, de cum se pregatea pentru sarbatoare, de impodobitul bradului si de cum ne rugam de ea sa ne lase sa lingem castroanele cu aluatul ramas pentru prajituri. Bineinteles ca imi aduce aminte de cum umblam cu colindatul prin vecini si pe la rude. Iti urez sarbatori fericite alaturi de cei dragi si iti multumesc pentru ca imi vizitezi blogul.

    ReplyDelete