Friday, November 26, 2010

Berna, o destinatie de Craciun?

Desi este centrul geografic, educational si politic al Elvetiei, Berna nu ascunde prea multe ciudatenii cosmopolite si nici nu se lauda cu tot felul de atractii menite sa atraga turistii zgomotosi aflati in cautarea senzationalului.
Pana la urma e un oras care celebreaza anual ceapa, are drept mascota un urs si nu asigura o resedinta prezidentiala oficiala pentru presedintele Elvetiei.
Atunci ce a determinat UNESCO sa acorde Bernei statutul de mostenire culturala mondiala?



Sa fie oare cladirile, pasajele si fantanile perfect conservate din Centrul Vechi? Daca nu v-ati ales inca destinatia pentru Craciun, va recomand sa mergeti la Berna si sa incercati sa ii descoperiti secretele.
Puteti incepe de pe o straduta pavata cu piatra din Altstadt (orasul vechi). Zona veche de 800 de ani situata la est de Zytglogge (un turn cu ceas construit in 1191 ce marcheaza prima poarta vestica a orasului) , cuprinde o multime de cladiri vechi de piatra, in care se gasesc acum o multime de cafenele chic, magazine de suveniruri sau magazine cu produse de lux : ceasuri, vinuri, branzeturi fine.
Puteti continua mica excursie trecand pe sub arcade pe aleile ce duc spre Hauptbahnhof (gara principala) din centrul nou al orasului. In stanga si dreapta veti vedea magazine universale, buticuri cu tot felul de atractii, restaurante scumpe si cladiri de birouri din care intra si ies o multime de oameni bine imbracati care isi verifica ceasurile scumpe din 5 in 5 minute.

Daca la iesirea din gara mergeti spre sud, veti intalni ruinele Christoffelturm, cea de-a treia poarta a orasului, care au fost descoperite accidental in anii '70 cand s-a inceput constructia unui nou pasaj pietonal.
Daca v-au inghetat deja urechile, va puteti opri la Piata de Craciun pentru un vin fiert cu scortisoara. 
Gata, v-ati dezmortit? Haideti sa ne aventuram pe Spitalgasse, o strada larga marginita de cladiri impozante. In mijlocul strazii vom vedea Pfeiferbrunnen , Fantana Cimpoierului. Daca nu ati obosit deja, puteti sa continuati drumul pana la urmatoarea intersectie, pentru a travesra Kafigturm, un fost turn-inchisoare si pentru a vedea alte 2 fantani renumite: Anna Seilerbrunnen si Schutzenbrunnen. Eu m-am lasat pagubasa din cauza frigului si m-am dus la Loeb , un renumit magazin universal din Berna sa imi cumpar manusi. Din pacate magazinul ascundea o multime de alte marfuri, asa ca am renuntat la fantani in favoarea unor catifele fine. Ce ti-e si cu slabiciunile astea feminine!

Sa revenim insa la oile noastre...sau mai degraba la ursi, pentru ca nu trebuie sa ratati Barengraben (Barlogul Ursului), pe care il gasiti la capatul estic al Nydeggbrucke, de la 9:00 la 16:00. De Craciun ursuletii rotofei hiberneaza, dar daca veniti in sezonul cald ii puteti vedea cum fac giumbuslucuri pentru un morcov sau doi.
Trebuie sa vedeti si Bundeshaus (Cladirea Parlamentului) si Einsteinhaus (Casa lui Albert Einstein).
Daca va place arta, Kunstmuseum (Muzeul de Arta) si Zentrum Paul Klee va stau la dispozitie. Centrul Paul Klee adaposteste peste 2000 de lucrari ale acestui renumit artist expresionist. E interesant de stiut ca Paul Klee nu a fost cetatean elvetian in timpul vietii, desi si-a trait ce-a mai mare parte a vietii in Elvetia, nationalitatea sa fiind impusa de cea a tatalui, care era german.

Nu puteti rata nici Catedrala, cunoscuta drept Munster. Aici puteti urca cele 344 de trepte ale scarii in spirala pentru a ajunge in varful turlei si a admira panorama.
La capitolul muzee va mai pot atrage atentia Scweizerisches Alpines Museum (Muzeul Alpin Elvetian) , Bernisches Historisches Museum (Muzeul de Istorie din Berna) , Naturhistorisches Museum (Muzeul de Istorie Naturala) si Museum fur Kommunikation (Muzeul Comunicatiilor)
Va recomand sa va uitati cu atentie si la cladirile moderne, caci ascund unele dintre cele mai bune restaurante
Si credeti-ma pe cuvant, elvetienii stiu sa manance bine. Daca nu stiti ce sa comandati, aruncati un ochi aici , sunt sigura ca veti gasi ceva pe gustul vostru.

Eu anul acesta imi vizitez familia de Craciun, dar tare mi-ar mai placea sa mananc niste migdale in ciocolata in micuta ciocolaterie Abegglen din centrul Bernei.

12 comments:

  1. N-am fost niciodata, dar sper sa ajung. Multumesc pentru descriere, e foarte utila pentru o viitoare vizita. De obicei, inainte sa plecam undeva, fac o cautare dupa puncte de atractie, secrete ale locului, putina istorie etc. Mai nou, pe blogul tau le gasesc pe toate intr-un singur loc. :)

    ReplyDelete
  2. Sunt sigura ca, alaturi de obiectivele istorice, Berna poate fi si o destinatie buna de Craciun daca nu ar fi destul de scumpa, ca toata Elvetia de altfel. Oricum, Elvetia merita cu prisosinta o vacanta intreaga.

    ReplyDelete
  3. Mersi, Alison!
    Cu placere, Narnia! Ma bucur ca blogul meu iti este de folos.:)
    Traveling Hawk, ai dreptate. Elvetia merita o vacanta intreaga...chiar daca e nitel cam scumpa. :)

    ReplyDelete
  4. Suna foarte bine propunerea ta, dar sa adaugam cativa fulgi de zapada ca sa avem motive sa ne ascundem in Loeb. As da oricand Bucurestiul pe Elvetia :)

    ReplyDelete
  5. M-as stabili acolo, doar ca nu imi place frigul si nu rezonez bine la el si cu el. Dar un tur de cateva saptamani tot m-as avanta sa-l execut. :) Oricum foarte frumos descrisa si cu multe detalii. Te indeamna sa iti fauresti noi destinatii.

    ReplyDelete
  6. Elvetia merita vizitata pentru peisajele superbe ce le are si binenteles ca nici un turist nu poate pleca dintr-o tara fara sa fi explorat macar cateva orase.
    Ar fi meritat sa pui si cateva poze cu ursii daca ai :)
    Apropo, cred ca-ti ingheata si sangele in vene iarna pe acolo :))))

    ReplyDelete
  7. Ma faci sa imi las planurile de o parte si sa ajung in locatiile pe care ni le prezinti.

    ReplyDelete
  8. Camelia, daca esti norocoasa poate prinzi si zapada.

    QED, daca nu iti place frigul, iti recomand sa mergi in timpul verii pentru ca iarna este intr-adevar foarte frig. Mie imi place frigul si nu m-am plans, dar imi ingheta destul de des nasul :)

    Alicee, eu am fost de Craciun cand intrasera deja in hibernare, asa ca nu am fotografii facute de mine. :(
    E frig, dar daca te imbraci gros si te opresti din 2 in doua ore la un ceai sau o ciocolata calda, rezisti. :)

    Eagle-eye-cherry, lista poate sa fie una dinamica. Si mie mi se intampla sa gasesc mereu noi destinatii mult mai atragatoare decat cele la care m-am gandit prima data :)

    ReplyDelete
  9. Da, VertAnge, asa m-am gandit si eu: sa merg vara. Urasc frigul, dar si el are ceva personal cu mine. Asa ca nici macar nu-l pot suporta :)

    ReplyDelete
  10. In cazul acesta cred ca apreciezi mult mai mult destinatiile "calde". :) Dar Elvetia merita efortul. E o tara foarte frumoasa, iar vara cred ca temperaturile sunt acceptabile.

    ReplyDelete