Tuesday, November 23, 2010

De la realitate la poveste si inapoi – Praga prin ochii mei - Partea a doua

Continuare...


Nume de cod: Pivo. Pivo Holmes




E timpul pentru distractie. Prin mijlocul orasului trece raul Vltava: pe malul stang se afla sute de ani de istorie, iar atractiile sunt dominate de celebrul Castel Praga; pe malul drept e Orasul Vechi, Cartierul Evreiesc si Orasul Nou. Iar dintre toate podurile ce leaga cele doua lumi se remarca Podul Charles strajuit de 30 de statui. Furat de peisaj meditez la insemnatatea momentului. Istoria se leaga de oamenii mari, nu invers. Raul se scurge pe sub picioarele lor asemenea timpului care s-a dovedit neputincios impotriva lor.  De-o parte si de alta, doua lumi asemanatoare dar nu identice, doritoare sa se contopeasca una cu alta. Printre lucrurile minunate pe care le poate construi cineva se afla podul, iar acesta are 516 metri de istorie. 

La ceas de seara, cu un simplu exercitiu de imaginatie il incadrez in peisajul gotic pe vestitul Sherlock Holmes. Nu stiu locatiile tuturor aventurilor care il au protagonist, dar orasul asta merita macar un episod cu trasuri, personaje misterioase si povesti despre stafii care se dovedesc cat se poate de lumesti. Mare om Holmes asta! La vremea lui, ar fi putut arunca lumina asupra motivului pentru care podul este rezistent. Multa vreme s-a crezut ca oualele puse in mortar stau la baza acestei soliditati. Daca ma gandesc bine ii inteleg cum au gandit: oualele sunt bune pentru un par sanatos si rezistent si exista expresia “hard balls”. Oare ce explicatie ar fi ales-o marele detectiv?


Orologiul astronomic (Orloj in ceha) din Piata Orasului Vechi ar putea aduce o nota dramatica si misterioasa povestii, evenimentele importante intamplandu-se in functie de cele trei component din care este alcatuit: cadranul astronomic care arata pozitia Soarelui si a Lunii pe cer; “Drumul Apostolilor” care face ca la fiecare ora statuete ale Apostolilor sa se desfasoare animate prin fata privitorului; iar ultima este un calendar ce reprezinta lunile anului.



Legenda spune ca acest ceas era atat de impresionant la vremea lui, incat administratorii orasului, temandu-se ca mistr Hanus – autorul masinariei – sa nu faca altul mai bun pentru un alt oras, i-au scos acestuia ochii. La randul lui, ceasornicarul s-a razbunat si cu ajutorul unui apropiat a oprit ceasul intr-un mod priceput incat nimeni nu a reusit sa-l faca sa functioneze in urmatorii o suta de ani.
Si pentru ca povestile lui Holmes implica si elemente religioase, urmatoarea oprire a povestii ar fi in cartierul evreiesc si mai exact la Vechea Noua Sinagoga, una dintre cele mai vechi din Europa. Legenda spune ca pietrele de fundatie provin din Templul lui Solomon. De investigat!
Palatul din Praga e probabil si cel mai mare din lume cu 570 de metri lungime si o medie de 130 de metri latime. Daca cineva ar vrea sa se ascunda de ochiul vigilent al detectivului aici ar face-o. Castelele au bunul obicei de a acomoda tunele secrete, locuri de unde poti spiona nedepistat si o armata de oameni responsabili cu curatenia. Eu am probleme cu un simplu apartament si folosind logica elementara (dragul meu Watson) e musai sa fie o armata pentru a mentine in stare de functionare o astfel de resedinta. Infractorul cu siguranta s-a infiltrat foarte convenabil in aceasta masa de oameni cu acces largit si putin supravegheati. Nimic surprinzator!



Legendele continua in ceea ce priveste catedrala Sf. Vitus aflata in interiorul Castelului, o catedrala a carei constructie a inceput in 1344 si a ajuns in forma actuala in anul 1929. Se spune ca cine incearca sa fure clopotele va muri. Clopotele au un sunet specific care se schimba dupa starea de spirit a poporului ceh. Stiti bancul cu Bula care spune ca tatal lui e DJ la Mystic Club?
Holmes, stiu unde trebuie sa cercetam in detaliu! Cel pe care il cautam joaca rolul mai multor personaje, asadar trebuie sa fie in Club Karlovy Lazne; doar intr-un club care ofera cinci genuri de muzica in paralel s-ar simti ca acasa. De fapt si mie imi place aici; simt ca iau contact intr-o singura locatie cu toate aspectele orasului Praga: pe coridoare si ziduri sunt mozaicuri originale pastrate din secolul 14, mozaicuri murale in incaperile principale alaturi de ramasite ale bailor si spa-urilor pastrate in stilul Romei antice.



La parter e Music Café unde poti naviga gratis pe internet  acompaniat de muzica “de culoare”.
Etajul unu e locul ideal al celor pasionati de muzica disco; Discotheque e definit de un bar inspirat de forma bombardierului America B2-Spirit si de statuia cu “ochi de laser”.
Kaleidoskop incanta prin hit-urile anilor ‘60, ‘70 si ‘80.
Paradogs Club e pentru cei pasionati de stilul dance.
Obosit de zbantuit urc la ultimul etaj numit Chill Out; e locul unde se aude muzica calma, relaxanta si ma gandesc la un peisaj pitoresc aflat la mica distant in sudul orasului.



Bonus pentru cei care prefera ciripitul pasarelelor in locul muzicii din club

E timpul pentru mine sa-mi termin cea-mai-buna-apa-minerala-din-lume-numita-Carlsberg (Catalina sustine ca e Heineken) si sa-mi aleg un alt Nume de Cod. Nu stiu despre voi relata data viitoare insa pana atunci aveti in vedere si alte locuri daca ajungeti in Praga: Plzen e locul unde gasesti adevarata bere Pilsener si Brno gazduieste un traseu de Formula 1 si MotoGP. Iar in oras vizitati-l pe Kafka, jucati-l pe Sherlock Holmes, consumati bere si dansati pana nu mai puteti.

Nu mai gasesc biletul de intors… cred ca o sa merg pe jos.





Sper ca v-a placut!

11 comments:

  1. Foarte frumos, mi-a facut placere sa citesc:)

    ReplyDelete
  2. Ce sansa, sa vezi Podul Carol gol! Imi place insa a doua poza cu el. Inspirata pozitionarea lui Sherlock acolo. Imi place mult si ultima poza. De fapt, nu ai cum sa nu-ti placa Praga!

    ReplyDelete
  3. Ador sa citesc bloguri de calatorii, asta as vrea sa fac cu viata mea, sa calatoresc ca meserie. Praga este superba si mi-a placut mult articolul.

    ReplyDelete
  4. Ai surprins Praga intr-un mod foarte original. Povesti, legende si un loc cu arhitectura deosebita.

    ReplyDelete
  5. A cat de frumoase sunt fotografiile. Si articolul minunat!

    xx
    Fashezine

    ReplyDelete
  6. articolul mi-a evocat o atmosfera unica,impletirea magicului cu realul e atit de bine facuta incit nu realizez unde incepe unul si se sfirseste altul... thanks ,pivo!:)

    ReplyDelete
  7. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete