Tuesday, November 30, 2010

Castelul Cantacuzino, inainte de renovare


Am fost ieri la Busteni si am vizitat Castelul Cantacuzino.

Istoric: castelul a fost construit in anul 1911 in parcul al carui proprietar era Printul Gheorghe Grigore Cantacuzino despre care se spune ca era unul din cei mai bogati oameni din Romania. Castelul a functionat ca sediul al Sanatoriului Ministerului de Interne, dupa care, in 2008, a fost cumparat de un grup de investitori si repus in circuitul turistic.

Gheorghe Grigore Cantacuzino era fiul lui Grigore Iordache Cantacuzino si al Luxitei Kretzulescu. S-a casatorit cu Ecaterina Baleanu cu care a avut doua fice si patru fii. A construit acest castel din Busteni si Palatul Cantacuzino din Bucuresti. Din pacate a murit la 2 ani dupa ce castelul din Busteni a fost terminat.

Stadiu actual: castelul este nemobilat in momentul de fata, iar in primavara va intra in renovare. Din fericire, grupul de actionari au inteles ca nu au voie sa modifice arhitectura, finisajele si picturile originale pentru ca este declarat monument istoric. In acte, conform studiului facut, ar trebui sa fie gata in 3 ani. La sfarsitul renovarii, castelul va fi repus in circuitul turistic. Castelul fiind acum detinut de un grup de investitori, ei doresc sa isi recupereze investitia si spera sa fie gata cu lucrarea in 2 ani.

Programul de vizitare, din ce am inteles este de marti pana duminica, intre orele 10:00 si 18:00, iar pretul biletului este de 20 de RON. Se fac reduceri pentru elevi, in functie de varsta si de numarul de copii, ajungandu-se pana la un pret de 3.5 RON pe bilet.

Ce mi-a placut mie: mi-au placut foarte mult mozaicul de pe jos, vitraliile facute la Venetia (de remarcat vitraliile cu blazonul familiei Cantacuzino), usile de stejar sculptate, candelabrele, toate vechi de de aproape 100 de ani, originale de cand s-a construit castelul, picturile de pe pereti si peisajul care se vede din turnul castelului.

Concluzie: daca treceti prin Busteni pana la primavara, nu ratati ocazia sa vizitati si castelul, daca nu ati facut-o deja. Acest obiectiv, cum am spus si despre salina Turda, cred ca merita mult mai multa atentie din partea agentiilor care promoveaza turismul romanesc.

Mai jos gasiti pozele facute de mine:










































































10 comments:

  1. Foarte, foarte frumos...noi am trecut doar pe langa...nu am apucat sa intram...

    ReplyDelete
  2. Frumos interior, pozele sunt concludente. Cand voi fi prin zona, il voi vizita. Multumesc pentru informatie.

    ReplyDelete
  3. Am auzit ca se poate vizita si nu ma asteptam sa arate chiar asa de bine. Sper sa ajung pana la primavara:)

    ReplyDelete
  4. Superb...si eu am fost la jumatatea lui ianuarie 2011. E foarte frumos castelul (la fel si pozele)

    ReplyDelete
  5. Ne arata ce ar fi fost tara noastra , daca nu ar fi fost ciuma rosie!!!!!

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. شركة شراء اثاث مستعمل بالمدينة المنورة

    http://www.dailymotion.com/video/x23ynbh_%D8%B4%D8%B1%D8%A7%D8%A1-%D8%A7%EF%BB%BB%D8%AB%D8%A7%D8%AB-%D9%88%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%81%D8%B4-%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%B3%D8%AA%D8%B9%D9%85%D9%84-%D8%A8%D8%A7%D9%84%D9%85%D8%AF%D9%8A%D9%86%D8%A9-%D8%A7%D9%84%D9%85%D9%86%D9%88%D8%B1%D8%A9-0552692371_webcam
    على اليوتيوب تابع شراء الاثاث المستعمل بالمدينة المنورة شركة لشراء الاثاث المستعمل بالمدينة المنورة
    https://www.youtube.com/watch?v=_XBcC2BIkRA
    شراء الاثاث المستعمل بالمدينة المنورة

    https://www.youtube.com/watch?v=KDG5aPKdqlk
    شراء الاثاث المستعمل بالمدينة المنورة

    ReplyDelete