Tuesday, November 2, 2010

O dimineata boema pe strazi bucurestene


Si voi v-ati trezit duminica mai devreme, debusolati de trecerea la ora de iarna? Nu face nimic, inseamna ca ati avut ceva timp in plus pentru a va rasfata in aceasta duminica insorita. Daca sunteti in Bucuresti si vreti sa va bucurati privirea cu fatadele unor case fermecatoare, iata ce ati putea face intr-o zi fara prea multe griji.
Mai intai va imbracati bine, caci soarele acesta surazator are totusi dinti. Apoi va indreptati spre strada Demetriade (cum veniti de la Victoriei spre Statuia Aviatorilor, in dreptul statuii gasiti o straduta care merge in dreapta-aceasta este). Treceti de Spitalul Parhon, in curtea caruia se ascund 2 capele. Una catolica, chiar la intrare, fondata de maicile care au intemeiat si spitalul si una ortodoxa, in spate. Daca vreti sa asistati la slujbe, ii puteti cere detalii portarului despre program. 


In curand veti ajunge la un punct in care strada se bifurca. De data aceasta mergem pe straduta din dreapta, cealalta varianta o pastram pentru o zi mai mohorata cand vom merge sa vizitam Muzeul Zambaccian si Muzeul  Memorial "Dr. Victor Babes"
Cu asa o vreme, e pacat sa parasim lumina de afara, asa ca ne continuam drumul pe strada Sofia, pana ajungem in rondul ce da in Calea Dorobantilor. Fiti atenti la placutele afisate la intrare, caci tocmai ai trecut pe langa Ambasada Suediei. Zona e foarte linistita si plina de verdeata, asa ca iti da impresia ca te plimbi prin gradinile proprietarilor. De indata ce ati ajung in apropierea Caii Dorobantilor, vacarmul masinilor va va deranja urechile, asa ca va invit sa va intoarceti in aceasta oaza ascunsa in oras, mergand pe strada Ankara.


Continuati apoi drumul pe Strada Rabat, unde se gasesc unele dintre cele mai frumoase case din zona. Puteti admira Ambasadele Germaniei, Norvegiei, Bulgariei si Moldovei. Mie mi-a placut cel mai tare Resedinta Ambasadorului Poloniei, un amestec perfect proportionat de piatra si lemn (o puteti vedea in prima fotografie).


Daca nu v-a inghetat inca nasul, mai puteti hoinari prin zona. Aveti ce admira, indiferent in ce parte veti intoarce privirea. Veti intalni o multime de case vechi si impunatoare, majoritatea frumos restaurate.
Daca vreti sa va incalziti nitel, puteti merge sa beti un ceai, o cafea sau un vin fiert la Restaurantul Casa Boiereasca, aflat in aproiere.


Sper ca v-a placut mica mea hoinareala de duminica prin Micul Paris

Sunt curioasa, voi organizati astfel de mici excursii pentru a descoperi comorile ascunse ale orasului in care locuiti?





10 comments:

  1. Frumoasa hoinareala prin Bucurestiul care imi place! Restul....:)

    ReplyDelete
  2. Imi place sa hoinaresc pe strazile din Cotroceni, pe langa stadion, pe strazi cu nume de doctori, daca mi-aduc bine aminte. Primavara cand infloresc magnoliile este un vis. Si prin parcul Cotroceni. Ajung destul de rar pentru ca e la o distanta rezonabila de cartierul unde locuiesc. Imi mai place Centrul vechi al Capitalei, Calea Victoriei, stradutele din jurul Cismigiului, stradutele din zona Gradinii Botanice, si acelea strajuite de magnolii. Parcurile Capitalei care nu cred ca au asemanare in tara (s-au renovat). Si probabil multe alte strazi de care nu-mi mai amintesc sau pe care pasii mei n-au umblat.

    ReplyDelete
  3. Traveling Hawk, ma bucur ca ti-a placut articolul. Sunt sigura ca ai gasi pe aceste stradute cateva case care sa-ti atraga atentia. Am observat pasiunea ta pentru arhitectura si sunt sigura ca ai reusi sa apreciezi mai mult decat mine aceste frumuseti.

    QED, va urma si un articol despre zona Cotroceni. Daca ai drum pe acolo dimineata, pe straduta care merge in dreapta dupa ce treci de Facultatea de Medicina, intr-una din casele vechi bucurestene canta cineva la pian. Cand am cursuri la Universitar ma trezesc cu 10 minute m-ai devreme sa ascult muzica aceea ireala.

    ReplyDelete
  4. mai nu stiu sigur, dar am vazut ceva la adv ( cred ca asa se numeste) in romana, si dupa cum arata magazinul nu cred ca e foarte scump!
    ps: awesome outfit:)

    ReplyDelete
  5. Am drum atat de rar, spre deloc pe acolo, dar la primavara sper sa mai cante pianul... Multumesc de pont!

    ReplyDelete
  6. Nookie, multumesc frumos pentru pont. Mersi! ;)


    QED, te tin la curent. :)

    ReplyDelete
  7. Da, de acord, sunt o multime de case vechi si pline de personalitate prin Bucuresti care sa te incante prin plimbari

    ReplyDelete
  8. E una dintre plimbarile pe care le fac de fiecare data cand ma intorc in tara.
    Aici si la Cotroceni.

    ReplyDelete