Thursday, October 28, 2010

10 locuri de nota 10- un articol de poveste semnat de Codman


Codman este pasionat de jocurile video, asa ca pe blogul sau veti gasi povesti fantastice inspirate din lumea virtuala. Scrie rar si nu este intotdeauna dornic sa-si impartaseasca textele, dar sunt sigura ca vom reusi sa-l convingem impreuna sa publice continuarea misterioaselor intamplari de pe A World of Warcraft Tales Blog .
Pana atunci insa, ne putem bucura de lista sa de "10 locuri de nota 10". Mie mi-a inseninat dimineata.


 
1. Paris

Vive la France!” s-a strigat candva. Iar francezii au trait fericiti pana la adanci batraneti bucurandu-se de zile insorite, vin si numeroasele specialitati de branzeturi.
Imi incep calatoria din varful turnului Eiffel. Sunt la 300 m deasupra Orasului Luminilor si privelistea imi taie rasuflarea. De fapt imi interzic sa respir pentru cateva momente pentru a nu-mi deranja gandurile, pentru a-mi intipari in minte senzatia si imaginea. Acum inspir si parfumul orasului imi umple narile, ma vrajeste. Simt mirosul croissant-ului copt cu unt, servit cu cafea si dezmierdat de soare undeva pe o strada mica la o terasa cocheta. Aud muzica. Toti oamenii canta, sau asa rasuna limba franceza in urechile mele.
Vizitez. Deschid ochii si privesc. Inchid ochii si ascult. Vreau sa retin totul, sa iau zilele acestea cu mine mai departe pe unde ma vor purta pasii. Trec peste Sena si ajung la muzeul Luvru, un manunchi de cultura. Ma cred rege in gradina de la Versailles, imi dau intalnire la Moulin Rouge si impachetez impresiile intr-o cina la restaurantul La Tour D’Argent.
C’est Paris!


2. La Vie en Rose en Francais

Daca in reclama aroma cafelei ii atrage pe toti, in realitate parfumul Frantei nu ma lasa sa ma despart de ea. Nu inainte sa degust vinuri faimoase provenind din regiuni la fel de faimoase: sate pitoresti, conace, castele de sute de ani. Daca ati vazut filmul A good year cu Russel Crowe intelegeti ce spun. La Reims servesc sampanie. Din Bourdeaux reconstitui Route des Châteaux prin satele cu nume de sfinti Julien si Estephe. Vinul te face sa spui adevarul.
In Clos de Vougeot descopar o presa de vin datand din secolul 13. Aici a inceput productia vinului in regiune. Vinul cu trecerea timpului devine mai bun, asadar am toata increderea in oamenii de pe aici. De fapt m-am imprietenit deja cu ei cand am luat pranzul intr-un incantator han de tara.
Medicul mi-a spus ca am tensiunea cam mica, asadar un pahar de vin rosu nu strica niciodata. TGV-ul ma duce in 55 de minute din Paris la Saint Pierre si de acolo cu masina prin imprejurimile din Valea Loire. Servesc un Chinon in Vouvray si imi doresc sa alatur paharului inca trei lucruri: o casa, un catel si o bicicleta. Madmoiselle, encore une fois s’il vous plait!


3. Scot-land

Imi vine sa rad in timp ce astept sa aterizez in Glasgow, am sa va spun mai tarziu din ce motiv. Adica in tara scotilor, dar eu prefer sa ii spun tara-lui-scot pentru ca rimeaza cu Scott Bakula si cu Statu-barba-cot – se spune ca in Scotia traiesc pitici sub pamant. Nefiind un impatimit al distilariilor locale mi-am adus o provizie sanatoasa de vin. Am dat soarele francez pe noptile furtunoase petrecute intr-un castel bantuit unde sunt inscris intr-un concurs ad-hoc despre cea mai infioratoare poveste. Nu le-am spus ca sunt din tara lui MacDracula, asadar plec de la 1-0 pentru mine.
Imi place carnea de peste, iar Tara-lui-McScott e generoasa in privinta asta – pescuitul e deschis din Februarie pana in Noiembrie pe raul Tweed, iar somonul e o prada apetisanta si mai ales bogata in aceste zone. Cu toate acestea prefer sa sar direct la faza numarul doi: direct in farfurie.
Dupa ce termin vizitarea castelului din Edinburgh, imi testez indemanarea intr-o partida de golf pe una din faimoasele terenuri din apropiere. Una peste alta, vederea e placuta, e liniste si ma pot relaxa gandindu-ma in ce colt al lumii sa aterizez in urmatoarea calatorie.



4.Suedia

Zic Suedia si ma gandesc la orasele functionale, dar cochete, ma gandesc la peste din abundenta, oameni primitori, dar seriosi si asta doar pana ti-i faci prieteni. Apoi ai niste parteneri de distractie pe cinste. Cea mai buna perioada sa ii vizitezi sunt momentele din an cand felurite sarbatori nationale readuc intreaga suflare la viata. Canta, rad, danseaza, fac picnic si se intrec in cele mai felurite moduri.
Vreau un concert, expozitii sau alt fenomen cultural – vizitez capitala Stockolm. Vreau sa mananc bine (daaaa), tot acolo ma duc. Cumparaturile nu sunt in planul doi in acest oras. Si printre vizitele la castele si muzee – au un card cu care intri gratis la 75 de muzee si atractii – am sa imi fac poze cu ceva remarcabil: frigata Wasa echipata de razboi datand din secolul 17 si mentinuta in stare intacta.
Suedia nu poate trece fara sa-mi lase suveniruri prin bagaje: cristale de calitate si carti de vizita ale urmaselor Vikingilor.



5. North Cape, Norway

Dupa aceasta calatorie soarele de la miezul noptii inceteaza sa mei fie un banc si se transforma intr-o minunata poveste de calatorie despre aventura nordului. Oare ce gandeau Vikingii despre cel mai spectaculos dans din vazduh: aurora boreala? Eu cred ca aici cerul se uneste cu pamantul, ca aici sunt mai aproape de stele decat oriunde in alta parte, ca la aceasta uniune cosmica am bilet chiar in primul rand. Intind mana incercand ating numarul de magie si sa-l intorc pe toate partile. Asa fac si copiii la filmele 3D.



6. Trans-Siberian

Peste 9000 de kilometri, doua continente, 90 de orase si 8 zone orare, asta e descrierea scurta a celebrului tren. Versiunea lunga poate incapea intr-o carte si jumatate, ca un ghid de calatorie, un album foto in care peisajul de afara se amesteca cu imaginile partenerilor de calatorie si ale lor povesti vesele sau triste, un veritabil turn Babel al calatoriilor.
Dorm la fel de bine pe canapea ca intr-un hotel de sase stele, dar sapte zile sunt o saptamana lunga cat un an. Clima se schimba brusc cand plec din Moscova, trec prin Urali, pe langa lacul Baikal, prin desertul Gobi (nu va ganditi la ultimul fel de mancare) si la final ruta se imparte in trei. Trans-siberianul care merge la Vladivostok si de acolo se poate trece in doua zile cu feribotul in Japonia, Trans-Mongol-ul despre care se spune ca e cel mai interesant si prin intermediul caruia ajung la Beijing si ultimul Trans-Manchurian-ul… la care m-am pierdut. Pentru ca eu, ca un om mare, raman impresionat de dimensiunea si splendoarea acestei lumi precum copiii mici de gradina bunicilor.
In Rusia lucrurile nu par mari. Chiar sunt.






7. China

De la mama Rusia vine gazul, rasare soarele si ni i-a dat pe Tolstoi si Soljenitin, dar ne-a luat altele. Din China insa ne-au sosit multe inca de pe vremea lui Marco Polo si nu numai. Mi-am luat un carnetel in care mi-am notat ce stiu despre China: praful de pusca, telefoanele Nokla, shaolini si produse de serie. Dau foaia si scriu: armata de teracota de la Xian. Doua mii de ani de cand soldatii acestia isi insotesc comandantul in buna traditie de constiinciozitate locala. Am taiat produse de serie pana s-a rupt foaia. Fiecare dintre statui este unica, trasaturile si atitudinea reflectand intocmai pe cel pe care il reprezinta; cu siguranta un efort titanic realizat in 38 de ani si peste 700 de mii de artisti; daca as zice muncitori as jigni o intreaga natiune.
Ma intrebam unde si-a gasit James Cameron inspiratia pentru peisajul complesitor din filmul Avatar. Huangshan ar putea fi un raspuns potrivit. Atentie la Toruk!
Intru in Orasul Interzis din Beijing, iar apoi intre Cartierul Rosu din Amsterdam si statuile de la Madame Tussauds aleg samurai, fete frumoase si sake.



8. Japonia

Stiati ca avioanele liniilor aeriene japoneze nu au scaun pentru pilot ci acesta sta in Zazen Daki cu sabia la indemana?
Stiati ca in orasul Kawasaki se organizeaza anual Kanamara Matsuri, in romaneste Festivalul Penisului de Otel?
Stiati ca Sake este un vin de orez?
Stiati ca una din cele trei intrebari de mai sus nu este adevarata? Care?
Ei bine japonezii stiu de toate si de ce se apuca o fac foarte bine. Fan Fast & Furious (incearca sa zici asta de zece ori repede si continuu) nu pot sari peste Salonul Auto de la Tokyo. Din Turnul Tokyo imi aleg urmatoarea tinta, primesc datele prin satelit – doar sunt in tara unde se da ora exacta in tehnologie – si norocul imi surade: ma aflu printre cei care pot vizita Palatul Imperial.
La final ma retrag intr-o gradina japoneza sa ma joc pe Nintendo in asteptarea momentului cand ciresii vor inflori. Pentru ca petalele florilor vor purta buzduganul catre… portile unui oras romantic.




 
9. Venetia

Mi-am pus masca de cuceritor – amintire la de la un festival cu Dragoni – si nu inteleg de ce se uita lumea ciudat; nu era vorba despre masti, plimbari cu gondola si serenade sub ferestre?
Mi-am dat masca jos si m-am integrat in spiritul Italian. Iau cina pe o terasa pe malul apei – oare unde nu esti pe malul apei aici? Care e insemnatatea expresiei “m-a inundat vecinul” pe aceste meleaguri?
Sunt multe de vizitat. M-am suit intr-o gondola controlata “la manivela” pentru ca nu ma grabesc nicaieri. Let’s keep it simple, let’s keep it classic! M-as recomanda Sir Corleone, dar ma tradeaza culoarea si accentul. Ce bine ca barcagiului nu ii pasa.
Nu pot rata Turnul Clopotului, nici Basilica San Marco. Iar daca ati auzit de sticla de Murano (nu de SUV-ul cu acelasi nume), tot in Venetia se poate vizita fabrica pentru a-i vedea la lucru pe maestrii suflatori sau chiar sa iei lectii despre aceste tehnici. Draga mea, ti-am luat o vaza! Pentru flori mergem in America de Sud.



10 . Romania

Tara mea de suflet, tara mea de dor ca tare mai mai doare sufletul uneori. Chinezii au un proverb: o calatorie de 1000 de li incepe cu primul li. Ar fi ironic sa sustin ca am vizitat lumea cand nu cunosc imprejurimile casei mele.
Fie ca e un weekend la Bran, o excursie in goana masinii la manastirile din Moldova, zona Rucarului, privit rasaritul in Delta Dunarii acolo unde marea imbratiseaza acest fluviu frate cu romanul, cautand-o pe Ana lui Manole ori un simplu satuc uitat de lume, Romania ilustreaza proverbul ca frumusetea sta si in ochii privitorului. O simpla problema de perspectiva: punem infinitul in detaliu, scara impresionanta in profunzime. Atat de multe imagini!
Sa ne auzim cu bine, oriunde v-ati afla!

Sper ca v-a placut lista "10 locuri de nota 10" a lui Codman si va invit sa mergeti sa ii cititi povestile pe  A World of Warcraft Tales Blog.

7 comments:

  1. impresionant post si emotionant,un itinerar-maraton plin de expresie si culoare ,de unde ...frumusetea sta in ochii privitorului si in maiestria descrierii!:)

    ReplyDelete
  2. Inca mai exista oameni cu talent la scris. Scrii frumos. Mai scrie!

    ReplyDelete
  3. E o lista frumoasa si...foarte personala. Nici nu poate fi altfel, fiindca suntem diferiti, ne plac lucruri/locuri diferite. Imi place poza cu aurora boreala.

    ReplyDelete
  4. Si inca ce mi-a mai placut. Parca fiecare e o poveste in sine si se schimba decorul la fiecare scena.

    ReplyDelete
  5. Ma bucur ca v-a placut lista scrisa de Codman. Am sa incerc sa il conving sa mai scrie cate un articol despre destinatiile lui de vacanta.

    ReplyDelete
  6. Bravo Codmane, foarte frumos blog! Ai un talent deosebit!

    ReplyDelete