Friday, October 15, 2010

La Belle Epoque a Paris

Dupa ce s-a transformat radical urmarind viziunea baronului Haussmann, Parisul din anii 1890-1900 era plin de viata. Au aparut automobile chic cu care te puteai plimba pe bulevardele largi, s-au deschis primele cinematografe, se dadeau o multime de petreceri la care se asculta muzica la gramofon... Parizienii erau lipsiti de griji si se bucurau de epoca frumoasa sau La Belle Epoque, o perioada de pace si inflorire economica si culturala. Cladirile construite in aceasta perioada au fost decorate dupa noul stil, Art Nouveau.
Daca vreti sa retraiti atmosfera boema a acelor vremuri trebuie sa va incepeti micul tur prin traversarea celui mai frumos pod de peste Sena, Pont Alexandre III
 Decorat exuberant cu felinare, cai inaripati, nimfe si heruvimi, acest pod a fost dat in folosinta la scurt timp inaintea Expozitiei Mondiale din 1900 si a fost botezat dupa tarul Alexandru al III-lea, care a pus piatra de temelie in 1896.
Pe malul stang ajungem la Grand Palais, construit in acelasi timp si in acelasi stil cu podul si cu Petit Palais. Este o cladire care impresioneaza prin fatada clasica de piatra, dar mai ales prin acoperisul de sticla, care este luminat din interior pe timpul noptii. Nu ignorati nici statuile imense ce reprezinta cai zburatori si calesti, amplasate simetric, in cele 4 colturi ale cladirii. 
Petit Palais a fost contruit pentru a gazdui in timpul Expozitiei Mondiale o colectie de arta franceza, iar in zilele noastre gazduieste Musee des Beaux-Art de la Ville de Paris, adica Muzeul de Arte al Parisului. In interior veti descoperi colectii de arta din diferite epoci, in timp ce exteriorul va va fermeca cu coloanele sale ionice si domul, o replica mai micuta a celui de la Invalides.
Daca tot am adus vorba de arta, de ce sa nu facem un popas la Musee d'Orsay , pentru a cunoaste mai bine artistii vremii. Operele lui Renoir si Toulouse-Lautrec au imortalizat atmosfera epocii si acel joie de vivre atat de caracteristic francezilor, ajuns la apogeu in timpul La Belle Epoque. Danse a la ville al lui Renoir si Jane Avril dansant semnat de Toulouse-Lautrec se numara printre favoritele mele. Imi imaginez modelele drept sufletul petrecerilor din cafenelele de alta data. 
Propun sa terminam incursiunea in La Belle Epoque printr-un capriciu feminin la fel de actual acum ca si atunci. Va invit sa va bucurati privirea si sa va goliti buzunarele in magazinele din Galeriile Lafayette. Elegantul centru comercial a fost construit in anul 1906 si este o explozie de sticla colorata si feronerie. E atragator in orice sezon, dar in preajma sarbatorilor de iarna este decorat spectaculos.

Calatoria noastra in timp se apropie de sfarsit, dar nu uitati sa reveniti in urmatoarele  doua saptamani pentru o  vizita in Parisul avangardist si Parisul modern. La final, va asteapta o surpriza placuta.

9 comments:

  1. Foarte frumos VertAnge. Se pare ca, de la o vreme, ne gandim cam la aceleasi lucruri! Ma gandeam si eu la un subiect similar dar acum, mai aman. De acord ca acest pod este cel mai frumos din Paris.

    ReplyDelete
  2. Ei, da, Parisul... De-acolo se dadea startul modei si inca se mai da. Asa ca totul trebuie sa fie elegant si stralucitor.

    ReplyDelete
  3. Ce pot sa spun mai mult decat wow!? Postarile tale ma fac sa imi doresc sa merg in Paris desi imi doream sa aman pentru peste 2 ani. :)

    ReplyDelete
  4. Unde este pomul acela superb de Craciun? Pe mine deja m-a apucat entuziasmul de sarbatori.. imi caut in perioad asta vreo oferta sa imi fac concediul in strainatate :)

    ReplyDelete
  5. Multumesc frumos pentru aprecieri, Traveling Hawk. Ce sa zic...gand la gand cu bucurie :) Se pare ca toamna ne trezeste melancolii pariziene.

    QED, ai perfecta dreptate. Parisul e un oras in care se da startul modei, dar si un oras in care oamenii isi acorda timpul si bugetul necesar pentru a se imbraca chic.

    Alicee, ma bucur ca iti plac micile mele incursiuni in atmosfera pariziana. Nu stiu ce alte destinatii ai pe lista inaintea Parisului, dar eu zic ca merita sa-l avansezi putin in rang.:) E un oras fascinant.

    ReplyDelete