Tuesday, October 12, 2010

Peles, castelul din povesti

De fiecare data cand am drum pe Valea Prahovei si timpul imi permite, ma opresc pentru o jumatate de ora la Peles.
Prima data am vazut castelul in clasa a III-a, cand am mers in excursie cu clasa pana la Brasov. Era o rusine ca in clasa a III-a sa mai vorbesc despre printese inchise in turnuri ferecate, chiar daca in sufletul meu mai credeam inca in zane si vietati misterioase ce ar putea vizita Pelesul in noptile cu luna plina. Ce autoritate as mai fi avut in fata baietilor din fata blocului, cu care obisnuiam sa ma iau la tranta de fiecare data cand incercau sa imi spuna ca fetele sunt blege?!

Dar cum si atunci ca si acum imi facea o plecere deosebita sa povestesc despre locuri frumoase si speciale, Pelesul a devenit decorul unor scenarii politiste, imaginate de fetita slaba cu codite care descoperea pe ascuns aventurile comisarului Maigret.
Intre timp am mai crescut si am inceput sa apreciez valoarea istorica si arhitecturala a castelului, dar si cadrul natural absolut superb in care este asezat.
Am descoperit ca fiecare vizita aici ma ajuta sa descopar noi frumuseti. Interioarele par sa ascunda tot felul de secrete, care ies la iveala in mod diferit in functie de ghid. Vizitele care se adreseaza romanilor pun accentul mai mult pe partea istorica, in timp ce grupurilor alcatuite din straini li se explica mai multe lucruri despre arhitectura si decoratiunile interioare prezente in muzeu.
Gradina, daca o putem numi asa, e diferita in fiecare anotimp. Primavarae plina de seva si vitalitate. Verdele acesta atat de viu pe care il vedeti in fotografii nu face decat sa sporeasca frumusetea castelului.
Vara, am uitat cu totul de castel alergand dupa fluturi.
Toamna castelul capata un aer sobru si mohorat, de parca pe zidurile sale ar atarna toate necazurile lumii.
Iarna la Peles este magica. Te astepti ca in orice moment sa dai nas in nas cu Craiasa Zapezii care s-a hotarat sa-ti transforme inima in gheata.


Sa nu uit de expozitiile temporare. Acestea se schimba frecvent si aduc de fiecare data cate un strop din viata altor epoci, prin colectii interesante de ceramica, argintarie, haine si bijuterii, tablouri... Acum de exemplu puteti admira "Dantelele reginelor", o incursiune fascinanta in cochetaria feminina de alta data.

Sper ca v-am oferit suficiente argumente incat sa va opriti la Peles cat mai curand. Tineti seama ca intre 1 si 30 noiembrie Castelul Peles este inchis pentru intretinere si curatenie, dar dupa 1 decembrie va va astepta din nou cu usile deschise.

9 comments:

  1. da,castelul acesta pare de poveste,parca nici nu ar apartine acestor tarimuri.in acelasi timp,o cladire cu utilitati ultramoderme,uimitoare chiar ,ma refer la aspiratorul cu filtrare in apa,aer conditionat,etc.
    nu l-am vazut niciodata iarna,cred ca decorul este superb.

    ReplyDelete
  2. E cam unicul cu care ne putem lauda, din perioada respectiva. Mai sunt cateva medievale si restul doar ruine de cetati. Avand o civilizatie a lemnului, mai putin a pietrei, multe s-au pierdut in timp.

    Am vizitat Pelesul pe cand eram si eu eleva dar asta cu mult mai multi ani in urma decat tine, VertAnge :) Cred ca ar trebui s il vad acum, fiindca oricum stiu mai multe acum si privesc altfel, am termeni de comparatie, etc.

    Fotografiile sunt frumoase. Stiu ca atunci cand am fost prima data, mi-a placut grozav stilul arhitectonic, nemaivazut pana atunci "pe viu".

    Se poate vizita si individual sau doar in grup?

    ReplyDelete
  3. Alison, neaparat sa mergi sa il vezi pe zapada. Iti va taia rasuflarea.

    Traveling Hawk, se poate vizita si individual, dar se organizeaza si tururi cu ghid din partea Muzeului. Astfel, chiar daca sunteti doar 1-2 persoane, va alipiti unui grup si beneficiati de explicatiile ghidului.

    Exista 2 variante de tururi: I cuprinde parterul si etajul 1 si dureaza 1 ora si jumatate, iar II consta in vizitarea parterului, a etajului 1 si 2.

    Eu am experimentat toate variantele. :)
    La tururi este interesant ca afli de la ghid lucruri despre care nu ai auzit si iti atrage atentia asupra unor detalii pe care poate le-ai fi trecut cu vederea, in timp ce la vizitele individuale poti sa te uiti la ce vrei si nu trebuie sa te grabesti ca sa nu te ratacesti de grup.
    Din pacate am inteles ca in momentul de fata nu se mai organizeaza tururi. Probabil le vor reintroduce in program dupa 1 decembrie.

    Alicee, pentru vizita simpla costa 5 lei redus si 20 pentru adulti, pentru turul I 12.5 redus si 50 adulti si pentru turul II 17.5 redus si 70 adulti.

    ReplyDelete
  4. Eu sunt din Brasov si am vazut Pelesul de foarte multe ori insa ma gandesc ca turistii straini ar trebui atrasi spre el ca destinatie turistica de neratat! :)

    ReplyDelete
  5. The veneered modular counter Jimmy Choo Heels desks. This simple and stylish KarenMillens reception total Snap Back Hat Store amount space available to you for your office Gucci Quotes desking unit. stylish Karen Millen Black features such as a type of Gucci Belts Salereception Jimmy Choo Designer counter. You can even incorporate the company logo in Gucci Quotes the veneer or a glass shelf or a Jimmy Choo Red Shoes privacy screen. The vast amount of flexibility offered by this Fusion system allows a whole host of possible configurations. en Rand also offers other varieties in the reception desks category such as Jimmy Choo Shoes contemporary and continental along with office desking and display units. Browse our site and choose as per your taste and your style. Visit the site www.shopfittingunits.co.uk and view one Snapback Hat World of the finest Reception desks collections online

    ReplyDelete
  6. By taking cara menggugurkan kandungan the time to read a lot of information like this to add my insight . cara menggugurkan hamil

    ReplyDelete