Saturday, October 30, 2010

Cum ati sarbatorit Ziua Armatei?

In fiecare an, pe 25 octombrie se sarbatoreste Ziua Armatei Romane. Anul trecut am avut parte de un Bucuresti inflorit de steaguri arborate de la Cotroceni pana la Universitate si de un concert de fanfare desfasurat in fata Academiei Militare. Televiziunile si presa au mediatizat intens evenimentul si au reusit sa-mi transmita si mie o stare de sarbatoare.
Anul acesta  insa, nu am auzit nimic despre acest eveniment. Duminica am trecut prin fata Cercului Militar National care era impodobit cu tricolorul si avea un afis care ne informa despre semnificatia zilei de 25 octombrie. Nu am reusit sa aflu nimic despre vreo activitate desfasurata cu aceasta ocazie.

Mi-a parut rau, pentru ca particip cu mare drag la sarbatorile care imi amintesc de istoria neamului. Imi place sa ii vad  pe domnii in rezerva, care stau inca drepti in ciuda greutatilor pe care le poarta pe umeri. Uniformele lor si-au pierdut din stralucire, dar multi au inca privirea vie si mintea agera.
Muzica fanfarelor trezeste in mine dorinta de a schimba ceva, chiar daca armele mele sunt doar idei si atitudini, nu arbalete si tunuri.
Mi se pare trist ca singura stire pe care am gasit-o despre acest eveniment este cea legata de protestele militarilor in fata Palatului Cotroceni.
Voi ati sarbatorit in vreun fel Ziua Armatei?
De 1 decembrie mergeti la Parada?

4 comments:

  1. In nici un fel. La noi nu se organizeaza defilari, ci doar depuneri de coroane la monumente. In rest, vedem la TV, daca avem ce. Se pare ca noi, romanii, am trecut de la sarbatoriri excesive, de tip nord-corean,(inainte de 1989), la afectare si dramatizare exagerata de catre politicienii nostri in anii '90, si apoi la nebagare in seama, la uitare, in zilele noastre...

    ReplyDelete
  2. In fiecare an zic ca merg si eu. Doar o data am vazut din greseala defilarea trupelor. Frumos, nu zic nu! Are Bucurestiul frumusetiile lui! :)

    ReplyDelete
  3. Din pacate, ai dreptate, Traveling Hawk. :(

    ReplyDelete
  4. eu nu am petrecuto ca nu traiesc in rom. dar pe 11 avem remembrance day here in care sarbatorim toti soldatii cazuti din razboaiele primul si al doilea.
    xoxo
    mina

    ReplyDelete