Saturday, October 16, 2010

Bucataria olandeza

















Din Olanda am plecat cu impresia ca oamenii de acolo au papilele gustative infundate. :)
Daca voiam ceva sarat, era prea sarat. Daca ceream un desert, era excesiv de dulce.
E greu de inteles cum a natie atat de organizata si de rationala are o bucatarie atat de saraca si fada, mascata prin folosirea in exces a sarii si a zaharului.
Printre preparatele specifice locului se numara heringul crud servit cu lamaie. Din pacate stomacul meu nu a avut curajul sa il incerce, asa ca nu va pot povesti nimic legat de gustul sau textura sa. Daca mergeti in Olanda, poate il incercati.



Nu stiu din ce motiv olandezii par sa fie innebuniti dupa puree-uri (stamppot pe limba lor), care mie imi displac mai ales prin textura si uneori si prin gust. Am gustat Hete Bliksem un talmes-balmes de cartofi si mere acre si Boerenkool met worst , o combinatie de cartofi si o specie de varza fara un gust anume, asezonata cu un carnat fiert. Nu m-au impresionat prea placut, dar merita sa le incercati.

Alta mancare traditionala este Hutspot, un amestec de cartofi, morcovi si ceapa tocata, in care la zilele de sarbatoare se adauga si ceva carne. Nici asta nu mi-a placut.


In schimb mi-a placut faptul ca se mancau multe legume si carne cat mai slaba, de obicei peste, vita sau pui. Din pacate adaugau peste ele un sos de arahide numit satay , prea dulceag si onctuos pentru gustul meu.

La capitolul dulciuri mi-au placut mult stroopwaffels, niste napolitane umplute cu caramel. Sunt foarte dulci, dar contrastul dintre napolitana crocanta si crema de caramel merita efortul suplimentar efectual de saracul meu pancreas.

Ciocolata este destul de slabuta. Biscuitii pentru ceai sunt insa foarte buni. Cei din Groningen aveau imprimati pe ei imaginea Martinitower :) Nici bombonelele cu menta nu au scapat eforturilor de branduire. In imagine puteti vedea una cu imaginea Wilheminei. Mai gasiti si cateva variante de chec cu scortisoara si fructe de padure, destul de interesante la gust.Despre clatite v-am povestit deja.
Ah! Uitasem sa va spun cate ceva despre branzeturi. Indiferent in ce parte a Olandei ajungeti, trebuie sa le incercati. Cel mai bine este sa mergeti la piata de duminica si sa degustati sortimentele produse local. Puteti decide apoi ce sa luati acasa.


6 comments:

  1. Ah!... As incerca si eu Hutspot :) Imi plac posturile de "bucatarie interna"! Am o prietena buna in Olanda si pot spun ca tara e superba! te simti foarte liber acolo

    ReplyDelete
  2. Haaa....sun intru totul de acord!

    ReplyDelete
  3. Emilia, mai bine incerci clatitele sau stroopwaffles, decat Hutspot-ul :)

    Irina, ma bucur ca nu sunt singura care are aceasta parere. Recunosc ca m-am gandit de 2 ori inainte de a posta articolul. Pana la urma gustul e o chestie extrem de personala si subiectiva, dar olandezii nu au reusit sa-mi starneasca deloc papilele gustative.

    ReplyDelete
  4. Citesc cu jind fiecare articol de-al tau despre strainatate. Imi doresc sa ajung sa calatoresc si sa cunosc cat mai multe locuri speciale. Felicitari! :)

    ReplyDelete
  5. Multumesc frumos pentru cuvintele frumoase, Hargrave! Sunt sigura ca vei ajunge sa vezi toate locurile la care visezi.

    ReplyDelete