Friday, October 22, 2010

Parisul avangardist

Cand ma gandesc la Parisul avangardist, imi vine in minte imaginea Josephinei Baker, dansatoare si artista de origine americana care a cucerit capitala Frantei in anii '30 cu aerul sau exotic. Fotografiile care o infatiseaza pe aceasta diva iubitoare de perle si pene, reusesc sa transmita efervescenta epocii. In timp ce in cabarete fetele inflacarau atmosfera prin dansurile lor provocatoare si trupurile senzuale, prin cafenele se aprindeau idei. Andre Breton publica in 1924 "Manifestul suprarealist" , in timp ce Cezanne, Picasso si Duchamp schimba pentru totdeauna ideea de arta. Daca sunteti in cautarea Parisului avangardist, faceti o plimbare pe malul Senei si opriti-va la micile gherete cu vederi, carti si afise vechi

Pentru iubitorii modei, Musee de la Mode et du Costume, adapostit de catre Palais Galliera (la nr. 10 de pe Avenue Pierre I de Serbie), nu trebuie ratat. Contine o colectie de 100.000 de costume din secolul XVIII si pana in zilele noastre si va va ajuta sa intelegeti mai bine evolutia stilului pariziencelor de-a lungul timpului. Rochiile negre de charleston va vor placea cu siguranta. O parte din exponate au fost donate muzeului de catre femei stilate (Grace de Monaco, Helene de Rothschild) si de catre creatori renumiti. Exponatele sunt prezentate prin rotatie, in cadrul a doua mari expozitii anuale consacrate unei teme. Eu zic ca merita 7,5 euro si macar 2 ore din timpul nostru.
Ne continuam drumul cu o vizita la Palais de Chaillot din Place du Trocadero, numarul 17, o constructie in stil neoclasic proiectata pentru Expozitia Mondiala din 1937. Acest palat ascunde sub aripile sale curbate arhiva de film Cinematheque Francaise, care detine cea mai vasta selectie de filme clasice din lume, Musee des Monuments Francais, care explica dezvoltarea sculpturii murale franceze incepand cu ocupatia romana si terminand cu decoratiunile gotice ale Catedralei Notre-Dame, Musee du Cinema Henri Langlois, care aduna peste 5000 de obiecte legate de cinematografie, Musee de l'Homme, care explica evolutia umana si Musee de la Marine, care spune intreaga istorie maritima franceza. Care vi se pare mai interesant?
Nu putem incheia incursiunea in Parisul avangardist fara a vedea Villa La Roche, proiectata de catre marele arhitect Charles-Edouard Jeanneret, cunoscut si sub numele de Le Corbusier.
O gasiti in Square du Docteur Blanche, intr-un colt linistit din cartierul Auteuil.Villa La Roche si sora sa mai mica Villa Jeanneret au fost construite la inceputul anilor '20, utilizand beton alb dispus in forme cubiste. Astazi ambele vile sunt centre de documentare in care se tin cursuri dezbateri legate de lucrarile lui Le Corbusier.

Dupa cum puteti vedea, Parisul avangardist a cuprins un amalgam de oameni curajosi si neobisnuiti, care au reusit sa-si lase amprenta in arta, dar si in societate,  starnind apetitul parizienilor pentru nou.
Eu sunt indragostita iremediabil de Paris, iar daca as putea calatori in timp, m-as intoarce fara regrete in anul 1920 in orasul luminilor.
Sper ca v-a placut acest mic tur virtual si va astept vinerea viitoare, cu povesti despre Parisul modern si o mica surpriza cu parfum de Sena.

4 comments:

  1. Piata Trocadero este un alt loc care imi place la Paris. Privelistea pe care o ofera spre Tour Eiffel este foarte frumoasa, iar in parculetul cu fantani poti sa te opresti putin, sa-ti tragi sufletul. Nu degeaba Parisul place oricui: are ceva pentru fiecare.

    ReplyDelete
  2. :) Mi-a placut acest post a tau, dupa cum vad 10 zile nu-mi ajung pentru o vizita pe indelete. Poate o luna ...

    ReplyDelete
  3. Traveling Hawk, ai dreptate. E imposibil sa nu gasesti la Paris ceva care sa-ti placa la nebunie.

    Alicee, eu una cred ca as reusi sa descopar ceva nou in Paris si daca as sta acolo toata viata :) Dar fiecare zi conteaza, asa ca fugi la Paris cand ai ocazia..chiar si pentru un weekend.

    ReplyDelete
  4. Oh da! Excursia ideala pentru femei! @vertange.. chiar ca si doar pentru un weekend! Merita

    ReplyDelete