Monday, October 18, 2010

10 locuri de nota 10, un articol cu parfum japonez scris de Misaki

M-am hotarat sa cunosc o particica din sufletul bloggerilor mei preferati, asa ca in urmatoarea perioada va veti putea bucura de seria "10 locuri de nota 10", o colectie de articole ce prezinta 10 destinatii care au in spate o poveste, o dorinta sau un vis.
Incepem astazi cu  Misaki, fata al carei spirit a sarutat Japonia si s-a indragostit nebuneste de candoarea si delicatetea florilor de cires. Misaki scrie pe Japonia, departe, aproape , o bucla temporo-spatiala in care te poti refugia de fiecare data cand realitatea te copleseste. Romanca in a carei inima infloreste zilnic un sambure de adevar japonez, ne arata lumea cu speranta si optimism. Va invit sa descoperiti mai jos cele 10 destinatii de nota 10 ale lui Misaki-san. Sunt sigura ca veti fi fermecati de cuvintele ei presarate cu un strop de magie.





  1. Japonia


 Da, in intregimea ei este un loc de nota 10, nu numai pentru simboluri ale sale precum templele shintoiste sau buddhiste, orase high-tech, geisha, samurai, sushi, adolescentii imbracati excentric (gothic Lolita, punk, maid-girls, trash, anime cosplay etc), industria robotica, ci mai ales pentru imaginea insulelor ce stau tolanite la soare, cu un picior balansandu-se lenes in apa marii, muntii intimidanti carora trebuie sa li te adresezi cu “munte-san” si care reprezinta o calatorie initiatica in sine, cultura politetii si a serviciilor absolut perfecte, siguranta strazilor si a barurilor, misterul kanji-ilor, faptul ca nu te intelegi cu nimeni si totusi te intelegi cu toti, cumva, fara a juca mima, mancarea al carui gust nu ti-e familiar. Dupa mine, Japonia, Asia in general, sunt locuri unde pleci ca sa-ti dai seama cat de mare si diversa este lumea si unde se situeaza patratelul tau de confort.


  1. Munchen

Imi plac autostrazile Germaniei, imi place ordinea, curatenia, mustata bavareza ce-i face pe oameni sa para morse vesnic bautoare de bere, corectitudinea in orice, chiar si in amenzi. Imi place Munchen pentru ca primaria are flori la fiecare geam, cladire gotica sau nu; pentru ca e mic si cozy, genul de oras in care nu monumentele sau obiectivele turistice sunt in prim-plan, ci viata oamenilor de zi cu zi. La fel ca si Kobe, in Japonia.

Locuri departe

Am fost la Londra, Paris, Lyon, Amsterdam, Rotterdam, Munchen, Dusseldorf, Berna, Milano, Roma, Cannes si toata Coasta de Azur, Viena, Praga, Budapesta etc. In capitale si in orase mai mici. Am fost cu masina, oprind unde imi soptea vantul si pornind cand nu mai aveau astampar picioarele. Cu toate acestea, desi sunt cu siguranta locuri de nota 10 in toate aceste tari, imi place mult de persoana cu care ma intorc in suflet dintr-o calatorie unde m-am ciocnit cu “departe, necunoscut, diferit”. Toate planurile mele de vazut lumea le includ pe urmatoarele:

  1. Noua Zeelanda

In afara de povestirile despre natura Noii Zeelande ale unui coleg, kiwi autentic, nu am stiut sau cautat sa aflu ceva despre acest loc departe. Pana cand a scos Adevarul ghidurile sale. Sa vedem: e departe – check; e un mix de culturi diferite de a noastra – check, are o natura absolut fantastica (Lord of the Rings anyone?) – check, mi se pare lumea la pachet – fiindca mergand dinspre insula de nord catre cea de sud strabati munti, deserturi, peisaje glaciare, trecatori pe mare etc. Into the Wild in varianta cuminte.

  1. New York




Ca tot vorbeam de wild, New York este locul unde s-a inventat, dupa mine, expresia “jungla urbana”. Oricat ar suna a cliseu, New York este locul de unde se ia pulsul, se constata ca analizele de sange au iesit prost, trigliceridele si colesterolul sunt mai inalte decat Empire State Building, welcome to the world of Wall-Street and Sex and the City, fitness nuts si overweight epidemia. Este locul din care as vrea sa pornesc la drum, intr-un Mustang negru, pe care sa-l prafuiesc din bot pana la roata pe Highway 61, sa vad putin cate putin pamantul pragmatismului si locul de unde pleaca in toata lumea idei absolut creatoare si idei absolut distructive.


  1. Coreea de Sud


Coreea de Sud are o cultura asemanatoare celei din Japonia, numai ca este ceva mai libertina, mai mancacioasa si mai colorata. Oamenii vorbesc rapid, gatesc picant si isi iubesc dramele istorice ce infatiseaza viata familiei regale, in imagini de matasuri aprinse si ace de par uriase. De altfel, palatele familiei regale sunt clar niste teluri in sine.

  1. Patagonia, Argentina

Detest frigul, dar pentru asa peisaj parca din alta lume as merge negresit in Patagonia. Apetitul pentru ea mi-a fost deschis de o familie de romani care au cutreierat lumea in lung si in lat in casuta lor mobila (http://www.poraquiporalla.com/Pages/r_2008_12_20_patagonia1.html). Mai departe de arhitectura impresionanta, suveniruri si diferente culturale, cred ca fetele planetei noastre, mereu uimitoare, dureros de frumoase si mai presus de imaginatia omului merita orice drum, orice calatorie. Acestea fiind zise, nu cred ca voi urca prea curand pe Everest…Dar ii admir din toata inima pe acei oameni care au urcat si ne-au adus si noua frumusetea in dar.

  1. Venezuela

Pentru peisajele care se zice ca ar fi inspirat AVATAR-ul: muntele Tepui sau Rorama, un munte inconjurat de nori pufosi, albi si densi ca un pulóver vesnic nescamosat si cascada Angel, una dintre cele 7 minuni naturale ale lumii.

  1. China


Pentru mine, China a incetat sa fie patria contrafacerilor sau a mancarurilor uleioase si gretoase atunci cand m-am imprietenit cu niste chinezi. China este acum tara vointei de otel, o tara in care studentii n-au chef de studiu, ca si noi, numai ca pe ultima suta de metri ingurgiteaza in memorie o cantitate fantastica de informatie, pentru reputatie. Fiecare regiune a Chinei se intrece in arome si texturi, mancarea fiind sursa de joaca, uimire, curiozitate, inventivitate. Se pare ca atat de inventivi au fost incat au speriat lumea din moment ce se spune ca in China orice  poate fi gatit…In China as vrea tare sa vad stancile din Hunan, niste stanci inalte si suspendate ce invita la…Kung Fu Panda, cel putin in mintea mea. Dar ma pregatesc sa vad si saracie lucie, fete si maini pamantii, locuri pustii si locuri unde nu mai exista aer nici pentru un alt set de plamani.

  1. Un cer de unde se vede Aurora Boreala

Ca sa confirm ca departe de mine, departe de Romania, departe de vietile noastre doldora de suparari aiurea exista ceva magic.

  1.  Cape Town, Africa de Sud si Zambia


Pentru natura si origini. 


Multumesc Misaki pentru aceasta colectie de cuvinte si imagini frumoase! 
Sunt sigura ca v-a placut articolul, asa ca va sfatuiesc sa o urmariti in continuare pe Misaki pe blogul sau, Japonia, aproape, departe .

10 comments:

  1. Foarte frumos articol, felicitari! Ma bucur sa vad ca o tara la care eu visez, Coreea de Sud, este pe locul 5 in preferintele lui Misaki si China, de pe care am ridicat abia un colt de val, este pe locul 8.

    ReplyDelete
  2. Foarte frumos! Felicitari! Astept si alte articole de genul! >:D< :*

    ReplyDelete
  3. Multumesc, VertAnge! Foarte frumoasa introducere mi-ai facut! :) Traveling Hawk, si eu visez la Coreea de Sud. De-abia astept sa vad Seul (l-am vazut o data, numai din aeroport din pacate), sunt absolut convinsa ca e fun, coreenii sunt geniali, aveam multi prieteni coreeni in Japonia si imi placeau tare :)

    ReplyDelete
  4. Foarte frumuşică lista, mai ales numărul 1 :D Ne cam potrivim la gusturi, deşi eu trebuie să ajung din nou şi în Africa (de data asta, sper, mai în inima ei). Ar mai fi India şi Papua Noua Guinee...şi da, mie nu îmi ajungeau zece locuri în top. Te-ai descurcat admirabil. :D

    ReplyDelete
  5. Ma bucur ca v-a placut initiativa mea si cuvintele atat de frumos ticluite ale lui Misaki.

    ReplyDelete
  6. Ce frumos. Cred ca fiecare dintre noi avem un top al nostru. Imi place cum a descris NYul cu analizele proaste :)) delicioasa comparatie

    ReplyDelete
  7. Japonia este in topul preferintelor multora! Vedeti ca este Festivalul de Manga weekendul asta, Nijikon! Ne vedem acolo

    ReplyDelete
  8. Japonia este frumoasa ..... toata vara am incercat sa invat japoneza si sunt sigura ca sunt multi care vor sa ajunga acolo

    ReplyDelete