Tuesday, October 19, 2010

De ce as merge in Cologne?

Daca ar veni un spiridus sa ma intrebe unde as vrea sa imi petrec un weekend de basm, as raspunde pe nerasuflate: "in Cologne".
Pentru aceia dintre voi care nu stiu, Cologne este al 4-lea oras ca marime din Germania, dupa Berlin, Hamburg si Munchen si este cunoscut pentru Catedrala din  centrul orasului, monument UNESCO.
Oricat m-ar tenta sa vizitez  Catedrala si  sa admir Rinul de la inaltime, nu pentru acest motiv l-as impovara pe bietul spiridus cu o astfel de dorinta.

Dorinta mea de a vizita Cologne se leaga de Muzeul Ciocolatei , un adevarat paradis pentru iubitorii acestui miracol gustativ. Cum pana si in somn ma gandesc uneori la Lindt cu alune sau la praline cu cafea, e usor de inteles ca aceasta ar fi prima mea oprire in Cologne.
Expozitia incepe cu sectiunea "Food of the Gods", in cadrul careia e prezentat drumul boabelor de cacao incepand cu sadirea si ingrijirea si terminand cu obtinerea pudrei de cacao.

As putea continua cu o plimbare prin zona de productie, o mini-fabrica cu pereti de sticla de care cu siguranta mi-as lipi nasul incercand sa deslusesc misterele care stau in spatele producerii celui mai gustos aliment pe care il cunosc.
Dar cum nu sunt singura care se inchina gustului patrunzator de cacao si texturii fine pe care o are ciocolata cu lapte de buna calitate, mi-as face timp sa aflu cate ceva despre inaintasii mei, bautori si mancatori de cacao si ciocolata de toate felurile si formele. Se pare ca ciocolata si cacao erau bunuri de pret inca de acum 3000 de ani.

In sectiunea "Cult chocolate" as putea descoperi cate ceva despre marketingul din acest domeniu. Poate as afla si de ce invelea marmota ciocolata in staniol . ;)
In muzeu exista o zona in care as putea urmari tot felul de reclame, mai vechi dar si recente, dedicate toate acestei minuni dulci sau amarui.

Mi-as termina ziua cu o oprire la fantana cu ciocolata Lindt,dar m-as intoarce aici si a doua zi pentru a participa la   "From raw chocolate to pralines" si "A little choco-secret!", doua tururi ghidate in cursul carora as putea afla mai multe lucruri despre ciocolata, dar mai ales as putea gusta dintr-o multime de sortimente.

Daca gasiti un spiridus care sa va indeplineasca dorinta, ii puteti spune adresa si orarul de vizitare de pe site-ul muzeului.

Pentru cei care se tem de diabet si kilograme in plus, iata un citat care sa ii convinga:
"Cocoa strengthens the stomach, enlivens the spirits, thins the juices and the blood, incites the fleshly desires, strengthens the head and relieves pain, and its praises both as nutrition and medicine cannot be sung loudly enough."
Johann Gottfried Kühne, 1717
Dar ca viitor medic ma simt datoare sa va spun: "Consumati ciocolata cu moderatie!" :)

9 comments:

  1. oh si eu care credeam ca pentru arhitectura. am noroc ca nu sunt moarta dupa ciocolata. altfel it would be bad. but i love to see new types or arhitecture so maybe we have different reasons for wanting to visit cologne.
    xoxo
    mina

    ReplyDelete
  2. Buna, Baga te rog ID-ul cristi_p98, sufar de scolioza si as vrea sa iti pun cateva intrebari..

    ReplyDelete
  3. Ei, buna ciocolata... Eu vreau cu stafide. Poate ajung pe-acolo. Tie ce sa-ti aduc? :))

    ReplyDelete
  4. Pentru ciocolata si eu m-as duce pana in capatul lumii :). Mai ales daca as avea bani. Iar un muzeu de ciocolata ar fi un vis implinit!

    ReplyDelete
  5. Si mie imi place ciocolata dar, din pacate, e indicata doar cea amaruie, cu peste 70% cacao...Dar e buna si asta:)

    ReplyDelete
  6. Germania e superba iar Cologne pare pana acum un deliciu mai putin cunoscut! Vad ca toata lumea s-ar duce acolo pentru ciocolata :)

    ReplyDelete
  7. @Faboulista - stiu putini oameni care pot rezista gustului de ciocolata. :) Ai dreptate insa cu arhitectura. Poate o sa revin cu un articol si cu acest punct de vedere.

    @Anonymous - ti-am lasat mesaj offline. Astept un mail de la tine.

    @QED - niste ciocolata cu menta. Nu uiti, da?:P

    @alicee - ma bucur ca esti pe aceeasi unda cu mine.

    @Traveling Hawk - important e sa pastrezi anumite limite pentru ca tentatia e mare. De asta am adaugat acest disclaimer: "Consumati ciocolata cu moderatie!" :)

    @Dana - aproape toata lumea. Faboulista de exemplu are si un alt motiv sa viziteze Cologone.

    ReplyDelete
  8. Daaaa, muzeul ciocolatei din Koln e cel mai bine amenajat muzeu al ciocolatei din cate am vazut (e drept ca nu le-am vazut pe toate, dar la vreo 6-7 tot am fost) :)
    Cel mai mult mi-a placut partea cu joculetele.

    ReplyDelete
  9. mmmm...deci in timp ce citeam ce scrii tu aici despre ciocolata, mi s-a facut o pofta si direct iama in staniol :D Eu am noroc ca o iubesc pe aia mai sanatoasa, neagra, amaruie, cum vreti sa-i ziceti :)
    Eu stiam Kolnul pt acel pod minunat si pt catedrala. E un oras superb.
    Si pt ca are si ciocolata, e de-a dreptul o destinatie delicioasa :D

    ReplyDelete