Saturday, February 5, 2011

Calea Ceaiului in Bucuresti

In ultimul timp am devenit din ce in ce mai interesata de ceaiuri bune si povestea din spatele lor. Am pornit la drum pe calea ceaiului stiind ca infuzia de tei e calmanta si buna de indulcit cu miere, ca sunatoarea dezintoxica ficatul si ca ceaiul negru pe care l-am baut in Turcia imi stimuleaza mult prea tare sistemul nervos central. Mai incercam din cand in cand cate un ceai de fructe sau verde cand mergeam in vizita, mai mult din politete decat dintr-un interes real pentru aceasta licoare magica.
Ce s-a schimbat?


Am descoperit intamplator Pai Mu Tan, cea mai cunoscuta specialitate din categoria ceaiurilor albe, care mi s-a parut a fi cel mai delicat lichid pe care papilele mele gustative l-au atins vreodata. Si cum in opinia mea orice minune trebuie investigata, pentru a creste sansele de a o transforma in ceva repetabil, am inceput sa studiez mai atent acest domeniu.
Stimulata de Misaki si Michiyuki, am citit Cartea Ceaiului  a lui Kakuzo Okakura , o introducere foarte interesanta in istoria si semnificatia ceaiului.

Cu temele facute, am inceput sa caut prin Bucuresti ceaiuri negre indiene, ceaiuri semi-fermentate din Taiwan si ceaiuri verzi din China si Japonia. La toate acestea s-au adaugat amestecuri de fructe, plante medicinale si Rooibos. Am incercat la plafar ( la capitolul plante medicinale sunt cei mai dotati, dupa cum e si normal), in supermarketuri ( Kaufland si Mega Image au cateva sortimente interesante) si in magazinele specializate.
La Carturesti exista o sectiune speciala dedicata ceaiului, dar care pe mine nu a reusit sa ma convinga prea tare. Am incercat pana acum  de la ei Tropical Fruits, Lemon Cream with Ginseng si Oriental Nights, dar nu cred ca le voi cumpara in continuare. In schimb, am gasit aici o multime de cesti, cani si ceainice absolut adorabile.

Dezamagirea mi-a fost stearsa insa de indata ce am trecut pragul magazinasului Bernschutz&Co.-Comercianti de ceaiuri alese in Centrul Vechi, pe str. Smardan la numarul 30. In acest spatiu mic, cu rafturi pline cu borcane frumos etichetate pline cu ceaiuri aromate, se gaseste paradisul iubitorilor de ceai din Bucuresti.
Vanzatoarele sunt amabile si dornice sa iti povesteasca cate ceva despre amestecuri vrajite ce se ascund sub nume poetice. Cum sa nu te tenteze Blooming Love, Little Princess sau Angel's Kiss? Daca te grabesti, poti cere un catalog pe care sa-l studiezi cu atentie acasa.
In plus, nu se supara daca vrei sa faci poze cum se intampla in magazinul cu ceaiuri din Cocor. :)
Preturile sunt corecte, tinand cont de calitatea ceaiului, locatia centrala si ambalajul frumos si elegant care face fiecare pachet cumparat aici sa arate ca un cadou de pret.
Majoritatea ceaiurilor se vand la 10 lei /50g sau 17 lei/100g, dar exista si sortimente mai speciale la preturi ceva mai ridicate. Poti de asemenea sa bei un ceai in magazin. Pentru 8 lei, vine insotit de biscuiti/prajiturele si priveliste spre "parada" zilnica din strada.

Tot aici gasesti si accesorii pentru ceai, la preturi similare cu cele din Carturesti.
Vrei sa descoperi si tu calea ceaiului? Iti recomand sa iti incepi diminetile cu un ceai negru aromat (Passion Fruit e favoritul meu), dupa pranz incearca un ceai verde aromat (Sencha Strawberry Smile te va face cu siguranta sa zambesti) si incheie-ti ziua cu un amestec de fructe (Blueberry Pineapple, Cranberry Vanilla si Fair Almond sunt in topul meu). 
Dupa ce te obisnuiesti cu acestea, poti explora ceaiurile simple, care pot parea aspre initial, dar care cu timpul isi dezvaluie paleta larga de arome.
Pentru a te documenta, iti recomand blogul Chadao-Calea Ceaiului.
Ce spui, bem un ceai ? Daca mai stii si alte locatii ce merita testate, nu ezita sa lasi un comentariu. Mi-ar placea sa imi extind reteaua de furnizori. :)

12 comments:

  1. Frumos. Eu nu ma am cu ceaiurile, am incercat mai multe, si scumpe si ieftine, insa nu m-a `prins` nici unul. Raman sa prefer ceaiul din Maroc, pe care il consumam zilnic de 3-4 ori pe zi (nici nu mai stiu daca din placere sau din obisnuinta :))) ) insa cred ca odata ce voi ajunge in tari exotice de prin Asia, se va schimba si parerea mea despre ceai!

    ReplyDelete
  2. A prepara un ceai este o arta! si a bea ceai, este o adevatrata desfatare, daca îti acorzi timp suficient sa-l savurezi, dupa vechile ritualuri!
    PS: :) si eu am o papusica Momiji

    ReplyDelete
  3. Din pacate, ceaiul nu reuseste sa inlocuiasca la mine cafeaua. Beau ceai doar dupa o cina mai copioasa sau cind sunt racita.

    Totusi mi-a placut foarte mult postarea aceasta despre ceai, varietati si accessorii.

    ReplyDelete
  4. Alicee, in Maroc se bea ceai negru?

    Carmen, sunt tare simpatice papusile Momiji..mai ales daca vin insotite de un mesaj de suflet.

    Duta, si cafeaua e o licoare magica. :) Si potrivit unor studii extinse publicate in ultimii ani, se pare ca nu e un factor de risc din punct de vedere cardiovascular, cum se credea pana de curand, asa ca poti sa o savurezi fara grija.

    ReplyDelete
  5. Frumoasa postare!

    In Beijing, am fost dusi la un mare magazin de ceaiuri, unde ne-au fost prezentate mai multe sortimente (degustare). Garniturile frumoase de ceramica si portelan pozate, le-am postat pe blog.

    Am cumparat de acolo niste cescute speciale pentru ceai, foarte mici, cat sa incapa cateva inghitituri. Ei spun ca este ideal sa bei 3 inghitituri dintr-un ceai: pentru fericire, bogatie si longevitate.

    Am cumparat
    Golden Green Tea (Wild puer tea) - detoxifiant; regleaza presiunea sangvine, scade colesterolul, ajuta la slabire; indulcit cu miere este bun pentru insomnie
    Oriental Beauty (The King of Oolong Tea) - vestit in China; anemie, circulatie, piele, vase sangvine; preparat cu zahar brun este nutritiv
    Jasmine Tea - bun de baut vara, racoritor; imbunatateste vederea, alunga oboseala si durerile de cap
    Gin-seng Oolong Tea - protectie ficat si rinichi; energizant

    Tot acolo am aflat ca ceaiul alb este bun pentru raceli, dureri d egat si ca alunga efectele alcoolului si nicotinei.

    ReplyDelete
  6. Traveling Hawk, sper sa ajung si eu curand intr-o tara cu traditie in arta ceaiului.
    Din cele enumerate, am gustat Jasmine Tea, care mi se pare foarte delicat si Ginseng Oolong, pe care-l bea Harvester acum la serviciu si am reusit sa fur si eu pentru 2 cani :)

    ReplyDelete
  7. Sa descopar Pin Travel mi-a produs o placere deosebita, cu atat mai mult cu cat la sosirea aici m-a intampinat "Calea ceaiului" - un articol excelent, pe care nu m-am saturat sa il citesc pana la final! Ceaiul, pentru mine, este o pasiune recenta - inainte urmam cu devotament traditia cafelei, dar cateva sortimente de ceai absolut mirific mi-au transformat ceaiul in prieten :) Ceaiurile de la Carturesti nu m-au impresionat nici pe mine profund, desi am consumat cateva, in schimb acum sunt innebunita dupa un ceai negru chinezesc (nu stiu de unde este, pentru ca l-am primit cadou si persoana care mi l-a daruit nu a vrut sa dezvaluie sursa!) Abia astept sa fac o vizita (doua, trei...) si la magazinasul din Smardan - multumesc pentru pont!

    ReplyDelete
  8. Bine ai venit, Margot!
    Nu putem convinge cumva persoana care ti-a daruit ceaiul sa ne dezvaluie sursa? :)
    Eu tocmai m-am intors din Real cu 2 ceaiuri de fructe de la Lipton. Au o oferta. La 2 ceaiuri de fructe cumparate primesti o ceasca cu farfurioara gratuit. Sunt curioasa sa le incerc. Pana acum am preferat Twinings ca capitolul ceaiuri la pliculet, dar cine stie...poate se schimba topul. Revin mai tarziu cu impresii.

    ReplyDelete
  9. Uite ca am mai aflat si eu despre un loc interesant pentru ceaiuri. Multumesc!
    La schimb o sa te trimit si la magazinul Anei Wagner din Rosetti (langa Armeneasca, unde se gasesc ceva ceaiuri interesante si accesorii: http://www.wagnerarte.ro/
    Ar mai fi de incercat un magazin micut de ceaiuri in spatele Arhitecturii, pe un colt de intersectie, cu multe sortimente si accesorii. Se numeste Demmer Teehouse. Nu am mai fost de mult pe acolo, dar sper ca nu i-a lovit prea tare criza :)

    ReplyDelete
  10. Inca nu am ajuns la Ana Wagner, desi am vazut niste cescute pictate de ea absolut superbe.
    Am sa caut Demmer Teehouse. La Caru' cu bere au ceaiuri de la ei, dar nu stiam unde e magazinul.

    ReplyDelete
  11. Am incercat, dar nu - se pare ca e sursa ei secreta de cadouri. Voi insista :)

    Si eu prefer Twinings, cred ca am incercat aproape tot ce e pe rafturile de la Mega Image. Mi-a placut in mod deosebit Vanilla pentru pliculete, iar pentru cutiute, Gunpowder Green Tea si Earl Grey troneaza fericite in bucatarie. Chiar acum am baut un ceai verde :)

    Acum, ca mi-ai reimprospatat pasiunea, am planuit achizitionarea unui ceainic destoinic (acum am doar unul obisnuit) :)

    ReplyDelete
  12. Nu ezita sa treci pragul si localului Ramayana Cafe, unde gasesti peste 70 de sortimente de ceaiuri, importate din toate colturile lumii. Cookies included!

    E pe langa Gara de Nord si sigur vei ramane fascinata de decorul autentic, desprins parca din Orient.

    ReplyDelete