Friday, February 25, 2011

De ce sa mergi in Norvegia iarna...

Principalul argument e reprezentat de Aurora boreala. Din pacate eu nu am avut norocul sa o vad, dar am descoperit in schimb o multime de alte motive pentru care Norvegia merita vizitata in sezonul rece.
Primul este zapada. Multa, pufoasa si extrem de curata! Deoarece "dezapezirea" se face in principal prin indepartatea zapezii si acoperirea a ceea ce ramane cu nisip si pietris fin, dar si pentru ca traficul si poluarea sunt extrem de reduse, zapada e alba si stralucitoare chiar la 2 pasi de strada.


Nu trebuie uitata nici experienta unei zile petrecute intr-o cabana norvegiana. Chiar daca poti avea parte de asa ceva si vara, focul din soba, schiurile de pe pereti, zecile de lumanari aprinse si blanurile in care te invelesti in timp ce bei lapte cu cacao si rom  fac diferenta. Nu trebuie neglijata nici sauna, urmata de o iesire in frig si zapada. :)
Nu trebuie sa te ingrijorezi ca nu vei putea ajunge la cabana din cauza zapezii. In Trondheim, de exemplu, exista un tramvai care te duce pana sus in munte. De la ultima statie si pana la cea mai indepartata cabana faci maximum 20 de minute pe jos, iar potecile sunt deja batatorite de schiori.

Daca iti place sa schiezi, nu mai ai nevoie de alte argumente. :) Gasesti in Norvegia o multime de partii numai bune de testat. In plus, majoritatea terenurilor de sport sunt transformate in patinoare. Poti de asemenea sa te dai cu sania sau cu sacul, sa mergi cu o sanie trasa de cai sau pur si simplu sa te plimbi si sa descoperi lumea ascunsa sub o mantie alba.

Norvegia este adesea gazda competitiilor sportive, asa ca daca vrei sa privesti sarituri cu schiurile sau cascadorii facute pe snowboard,  aici este locul potrivit.

Daca iubesti fotografia sau pur si simplu iti place sa colectionezi in memorie imagini frumoase, trebuie neaparat sa mergi in Norvegia iarna. Iti vor placea cu siguranta casele de lemn cu caciuli albe de omat, inmarmurite parca de linistea naturii. Caci este liniste! Uneori ai impresia ca iti auzi propriile ganduri.

Poate ca te gandesti ca e frig si intuneric. Ai dreptate! In unele zile este extrem de frig (eu am experimentat-22 de grade) si  ziua este enervant de scurta, dar cu hainele potrivite si cu seri petrecute in cafenele luminate, vei reusi sa treci cu usurinta peste aceste mici neajunsuri. E bine de stiut ca muzeele au program redus iarna si nu poti face mici croaziere pe mare din cauza ghetii, de aceea cred ca Norvegia trebuie vazuta cel putin de doua ori in viata. Iarna si vara! :)
 Toate fotografiile sunt facute in Trondheim, in timpul unei excursii la o cabana. De maine, incep o mini-serie de articole despre Oslo, un oras mult mai interesant decat ma asteptam.














20 comments:

  1. Multumesc pentru plimbarica! Mi-era dor de Scandinavia. Eu am vazut acum multi ani (vreo 15! omg!) Suedia si am ajuns pana la Cercul Polar de Nord, dar era la sfarsitul lui septembrie. Superbe culorile de toamna ale padurilor si neindurator gerul; cazuse deja prima zapada. Astept cu nerabdare sa ma plimbi prin Oslo!

    ReplyDelete
  2. mi-ai atins coarda sensibila cu fotografia :D

    ReplyDelete
  3. Mi-au placut pozele din cabana si cea mai pe soare, cu casutele caramizii. Din ce vad, ori n-ai prea avut soare, ori ai facut poze cand incepea sa se intunece.

    Eu m-as bucura sa merg si o singura data, la cat e de scumpa Norvegia si atunci ar trebui sa fie vara :)

    ReplyDelete
  4. Alina, ma bucur ca am reusit sa-ti trezesc ceva amintiri. In Suedia inca nu am ajuns, dar sper sa trec si eu Cercul Polar, indiferent din ce tara.

    Zazuza, trebuie sa mergi chiar si doar pentru fotografie, desi exista multe alte motive. :)

    Traveling Hawk, a fost destul de buclucasa lumina. :) Toate pozele din acest articol sunt facute in aceeasi zi, dar soarele se incapatana sa se ascunda in nori, asa ca am putine imagini in care i-am surprins stralucirea.
    Cred ca acesta este un argument pentru vara.
    Am sa public un mic articol despre costurile unei mini-excursii in Norvegia. In afara cazarii, restul costurilor pot fi reduse destul de mult.

    ReplyDelete
  5. ne-ai prezentat o iarna minunata, de povesti!
    Distractie placuta în continuare si asteptam fotoreportajul din Oslo! :)

    ReplyDelete
  6. Vara e much nicer! Daca ai si bafta de vreme neploioasa, te poti considera un norocos. Dantelaria - adica fiordurile sunt spectaculoase.
    Eu sunt inca mirata cum ai ales destinatia asta in timpul iernii, dar te ascult :).

    ReplyDelete
  7. Carmen, sunt sigura ca iti vor placea articolele despre Oslo.

    Liliana, principalul motiv al calatoriei a fost legat de facultate. Plimbarea prin Oslo a fost bonus :)
    Dar mie mi-a placut foarte mult Norvegia acoperita de zapada, asa ca sustin ideea ca e o tara care merita vazuta atat vara, cat si iarna.

    ReplyDelete
  8. eu iubesc zapada si iarna si nu doar ca vreau sa vad norvegia iarna,as vrea sa o vad per sempre :)nimic nu se compara (cel putin pt mine) cu acea caldura care o simti in suflet iarna,imi aduc aminte de iernile din copilaria mea dar....pe la noi nu cred ca o sa mai vad asa ceva

    ReplyDelete