Thursday, February 24, 2011

Holmenkollen, gazda combinatei nordice 2011

In Oslo e agitatie mare, datorita Cupei Mondiale de Combinata Nordica, ce a inceput ieri si se va incheia pe 6 martie.
Deschiderea oficiala s-a desfasurat  ieri, in centrul capitalei, pe o scena imensa amenajata in fata Universitatii. Intregul oras e plin de sculpturi de gheata, tarabe cu mancare si bautura, chioscuri cu suveniruri.
Combinata nordica e un sport de iarna "inventat" in 1892, chiar in complexul sportiv Holmenkollen din Oslo, unde se desfasoara si anul acesta. Competitia cuprinde o proba de sarituri si o proba de schi fond.

Trambulina Holmenkollen a fost reconstruita de 18 ori de-a lungul celor peste 100 de ani de existenta, in martie 2010 efectuandu-se ultima modificare, care a transformat-o in cea mai moderna trambulina din lume.
Anette Sagen, cea mai buna saritoare cu schiurile din Norvegia, a efectuat prima saritura, reusind o performanta de 106,5 m. Dupa ea, 20 de barbati au testat trambulina, Rune Velta avand cea mai buna performanta, cu 141 de metri.
Probabil ca in zilele urmatoare vom asista la noi recorduri.

Daca ajungi in Oslo si vrei sa vezi locul din care isi pornesc zborul acesti Icari moderni, trebuie sa iei metroul 1 (statiile sunt notate cu T) pana la statia Holmenkollen, care este capat de linie. De aici urci vreo 10-15 minute pana la intrarea in trambulina. La parter se gaseste Muzeul Schiului, iar de la etajul 2 iei liftul panoramic care te duce langa punctul de plecare al saritorilor.

Accesul este gratuit pentru posesorii de Oslo Pass (merita banii!). Daca nu ai Oslo pass, biletul e 50 de lei pentru adulti, 25 pentru copii si 45 pentru studenti (cu card international de student).

La Muzeul Schiului vei vedea o multime de schiuri vechi, vei afla de ce lumea crede ca "norvegienii s-au nascut cu schiurile in picioare" si vei putea admira schiurile unor mari campioni norvegieni.

 De asemenea, vei afla cum trebuie sa te imbraci atunci cand schiezi pentru a nu tremura de frig, dar si de ce Familia Regala a Norvegiei este considerata un exemplu pentru iubitorii schiului din aceasta tara.
La iesirea din Muzeu se gaseste un magazin de suveniruri, cu preturi ceva mai mici decat cele din centrul capitalei. O caciula de schi poate fi intre 35 si 150 de lei, o vedere 5 lei, un magnet de frigider 22 de lei.
Liftul e ridicat printr-un sistem de scripeti si e destul de infricosator, dar pentru  privelistea din varf merita sa iti infrangi orice teama.

Se vede intregul Oslo, pana hat departe... Din pacate eu am prins o zi cu nori, dar tot mi-a placut la nebunie. Cred ca vara se vede minunat, cu marea albastra, padurile verzi si casele albe de lemn raspandite in toate punctele cardinale...
Iata ce vede schiorul inainte de a sari!

Nenii acestia aveau grija ca totul sa functioneze impecabil a doua zi, cand urma sa inceapa competitia.

Si eu, promitandu-mi ca am sa ma intorc aici intr-o vara...
Mai multe informatii despre Holmenkollen gasesti pe www.holmenkollen.com

14 comments:

  1. Inteersant, mai ales pentru iubitorii de schi.

    ReplyDelete
  2. Skiing is not quite my thing but as this post is colourful and spectacular, you may tempt me yet !

    ReplyDelete
  3. Da' cu simulatorul de ski te-ai dat? Ala e fain tare!

    ReplyDelete
  4. Traveling Hawk, Norvegia este un adevarat paradis pentru schiori, dar privelistea din varful trambulinei va fermeca cu siguranta pe orice, indiferent daca schiaza sau nu.
    J, you should go. It's amazing!
    Liliana, nu m-am dat pentru ca am o problema cu coloana si m-au sfatuit ca e mai bine sa nu-l incerc.
    E interzis pentru gravide, persoane cu probleme cardiace sau de coloana vertebrala.
    Cu Oslo pass era vreo 23 de lei tura...cred ca merita pentru cei dornici de putina adrenalina :)

    ReplyDelete