Friday, February 18, 2011

Un weekend la Atena

De ce sa mergi in februarie la Atena? Pentru ca e mai cald decat in Romania in aceasta perioada, dar temperaturile sunt mult mai agreabile decat caldurile inabusitoare din timpul unei veri grecesti. Pentru ca majoritatea turistilor stau acum acasa, asa ca transportul si cazarea sunt mai ieftine decat in plin sezon.
Pentru ca protestele care au zguduit Grecia in ultimul an au facut-o sa nu mai fie o destinatie atat de cautata ca in trecut, asa ca grecii se declara bucurosi de oaspeti si isi dirijeaza toate eforturile in revigorarea turismului, lucru care se simte si in atitudinea primitoare fata de orice nou-venit. Si nu in ultimul rand, pentru ca Atena este  un oras fermecator in orice perioada a anului.

Ca sa ajungi de la aeroportul Venizelos in centru, poti lua metroul  sau un taxi. Daca vrei cazare in buricul targului, cauta ceva in apropierea statiei de metrou Monastiraki. In 5 minute ajungi in Plaka, o zona comerciala renumita sau langa Acropole, "stanca sacra" a Atenei si totodata cel mai important obiectiv turistic al capitalei Greciei.Nu trebuie sa il ratezi.Daca ai timp, viziteaza si Muzeul Acropole, pentru o lectie de istorie si arta antica.
 Daca poposesti la Hotel Attalos, urca pe acoperis. Vei putea savura o cafea in timp ce te bucuri de una dintre cele mai frumoase panorame asupra Parthenonului.
Mancare buna vei gasi la orice taverna. Grecii sunt foarte buni bucatari si reusesc sa transforme ingrediente simple: peste, ulei de masline, branza in adevarate delicii culinare. Nu trebuie sa ratezi tzatziki, saganaki, spanakopita, kreatopita, souvlaki, mousaka, pastitsio sau minunatele prajiturele grecesti. De baut, iti recomand vinul casei. E un secret pe care mi l-a soptit un coleg grec. Vinul casei servit la pahar sau carafa e mai ieftin si adesea si mai bun decat sortimentele vandute la sticla in tavernele grecesti.
Daca trebuie sa le aduci celor de acasa cadouri sau pur si simplu vrei sa-ti investesti economiile in comertul atenian, Plaka este locul in care trebuie sa te afli. In cel mai vechi cartier atenian vei gasi o multime de magazine cu bijuterii realizate de artizani locali, buticuri cu suveniruri, articole din piele prelucrata de mesterii pielari greci, dar si cafenele, restaurante sau galerii de arta. Tentant, nu? Fiind atat de vechi, cartierul Plaka ascunde si o multime de biserici si monumente ce abia asteapta sa fie descoperite de un calator pribeag.
Ai obosit? Un ultim efort...pentru a vedea cladirea Parlamentului din Piata Syntagma.Din ora in ora se schimba garda, asa ca nu poti pierde spectacolul.
Un ghid al orasului in limba engleza, gasiti aici.Daca mergeti in Atena in urmatoarele weekenduri, poate imi trimiteti si mie o vedere. :)

5 comments: