Thursday, February 17, 2011

Cum ne imbracam la Polul Nord?

O vizita intr-o tara nordica sau o excursie la munte in sezonul rece sunt adevarate provocari cand vine vorba de "cum sa ne imbracam?". Si nu, nu ma refer la ce culoare sa aiba fularul sau la vesnica polemica a ecologistilor si iubitoarelor de blanuri. :)
Acest articol este o compilatie de informatii adunate din mai multe surse (toate cat se poate de credibile si experimentate) legate de imbracamintea adecvata unor zone extrem de reci.
Dupa multe cautari, am aflat ca cea mai potrivita metoda este "sistemul celor 3 straturi", numit in engleza The 3 Layer System.

Acesta sustine ca avem nevoie de 3 straturi de haine, fiecare cu functia sa, care cumulate promit sa ne tina de cald si sa ne permita sa profitam la maxim de o plimbare prin frig.
Baza (Base Layer) este stratul cel mai apropiat de piele si trebuie sa fie moale, confortabil si capabil sa absoarba rapid transpiratia. La magazinele sportive (incercati Hervis, Intersport, Himalaya) veti gasi salopete sau seturi alcatuite din doua piese: bluza si colanti. Majoritatea sunt confectionate din materiale sintetice, iar cele mai scumpe au chiar si un efect antibacterian ce impiedica dezvoltarea excesiva a bacteriilor care traiesc pe pielea noastra si care produc mirosul urat al transpiratiei. Nu uitati de sosete!
Stratul izolator (Insulating Layer) poate fi alcatuit din mai multe haine. Mai multe haine subtiri sunt de preferat uneia groase. In primul rand, pentru flexibilitatea pe care o ofera. In cazul in care vremea se incalzeste, va puteti dezbraca cu usurinta. In al doilea rand, aerul ramas captiv intre bluze actioneaza ca izolator, mentinand caldura emanata de propriul corp. Din acest strat pot sa faca parte tricouri, bluze si pantaloni din fibre naturale (lana, bumbac) sau din materiale moderne, cum ar fi polipropilena. E indicat sa alegem modelele cu fermoare, care pot fi deschise in cazul in care ne incalzim.
Stratul extern (Outer Layer) e expus direct elementelor exterioare si trebuie sa fie rezistent la vant si umezeala. Optati pentru o jacheta cu gluga, care va va proteja si capul, nu doar trunchiul.
Cea mai mare cantitate din caldura degajata de corpul uman este eliminata la nivelul capului, asa ca e foarte important sa avem la indemana o caciula si o gluga in cursul plimbarilor noastre prin frig. Acest amanunt trebuie luat in seama si cand ne incalzim prea tare, cand putem profita de aceasta particularitate a corpului nostru. Descoperindu-ne capul si scontandu-ne manusile, ne putem racori rapid.

Pe langa cele 3 straturi, nu trebuie sa uitam sa ne protejam ochii cu ochelari de soare. Zapada reflecta lumina foarte puternic si ne poate leza vederea. Daca exista zone de piele expuse direct luminii, ar fi indicat sa folositi o crema cu factor de protectie solara ridicat. Cel mai frumos bronz se obtine la munte, dar in acelasi timp tot la munte se produc si cele mai urate arsuri solare, asa ca e bine sa fim prevazatori.

Nu uitati ca degetele de la maini si picioare sunt zonele cele mai expuse degeraturilor, asa ca e bine sa le protejam. Din  fericire avem la dispozite o multime de manusi si ghete care incorporeaza tehnologii moderne, menite sa ne fereasca de astfel de neplaceri.

Gata, v-ati echipat? Va astept la Polul Nord.

18 comments:

  1. Ce rost are articolul asta? In ultima vreme vad numai chestii reciclate cu imagini de pe net si cu cuvinte bolduite la greu. Sa vina trafic nene!

    "din fericire avem la dispozitie o multime de manusi si ghete care incorporeaza tehnologii moderne" wth? ce-i cu truismele astea? Foamea de trafic e asa mare? Nu mai bine ies pe afara daca tot zici ca esti in norvegia?

    ReplyDelete
  2. oakley outlet store, http://www.oakleyoutlet.in.net/
    ralph lauren,polo ralph lauren,ralph lauren outlet,ralph lauren italia,ralph lauren sito ufficiale
    cheap nfl jersey, http://www.cheap-nfljersey.us.com/
    broncos jerseys, http://www.denverbroncos.org/
    bears jerseys, http://www.chicagobearsjerseys.us/
    new england patriots jerseys, http://www.newenglandpatriotsjerseys.us/
    miami heat jersey, http://www.miamiheatjerseys.net/
    boston celtics, http://www.celticsjersey.com/
    nike air huarache, http://www.nikeairhuarache.org.uk/
    lacoste shirts, http://www.polo-lacoste-shirts.fr/
    ugg boots uk, http://www.cheapuggboots.me.uk/
    swarovski crystal, http://www.swarovski.in.net/
    michael kors outlet online, http://michaelkors.outletonlinestores.us.com/
    oakley sunglasses wholesale, http://www.oakleysunglasseswholesale.in.net/
    timberland shoes, http://www.timberlandboots.name/
    new york knicks, http://www.newyorkknicksjerseys.com/
    beats by dre, http://www.beats-headphones.in.net/
    tiffany outlet, http://www.tiffanyjewelleryoutlets.co.uk/
    1024minko

    ReplyDelete
  3. Thanks for the information, this is very useful. Allow me to share a health article here, which gods are beneficial to us. Thank you :)

    Pengobatan Herbal Rematik/Rheumatiod Arthritis
    Obat Herbal Walatra Berry Jus
    Cara Mengobati Telapak Kaki Berlubang

    ReplyDelete