Friday, February 4, 2011

Un weekend la Madrid

 Capitala Spaniei este o Cenusareasa a Europei, eclipsata nu doar de alte capitale europene, ci si de Barcelona, un oras absolut superb. Cu toate ca nu este stralucitor precum Parisul sau extrem de organizat ca Viena, Madridul este totusi un oras frumos si interesant, in care merita sa poposim macar pentru un weekend.
Daca iubesti arta, Madridul este locatia ideala pentru a descoperi capodopere vechi la Museo Arqueologico, tablouri ce acopera istoria artei incepand cu Evul Mediu si terminand cu secolul XIX la Prado , sau chiar pana in secolul XX la Muzeul Thyssen-Bornemisza.


Pentru o portie de arta contemporana Muzeul Reina Sofia, Fundation Caja Madrid si Centrul Cultural Conde Duque sunt destinatia ideala. Am povestit mai pe larg si despre alte muzee aici.
Daca iti place arhitectura, mergi la Palacio Real, un exemplu al opulentei curtii de Bourbon. Palatul Regal a fost construit pe o fortareata maura din secolul IX si a devenit resedinta regala in 1561, cand regele Filip al II-lea a mutat aici Curtea de la Toledo. In zilele noastre este folosit doar pentru ceremonii de stat si poate fi vizitat gratuit in fiecare miercuri.

 Tot la capitolul atractii arhitectonice intra si Catedrala La Almuneda, care a beneficiat de ceva publicitate dupa ce a gazduit cununia religioasa a Printului Felipe cu Letizia Ortiz Rocasolano.
Pentru a simti cum bate inima Madridului istoric, trebuie sa ajungi in Plaza Mayor, o piata construita in secolul al XVII-lea, inconjurata de case ce au apartinut breslelor de alta data. Mie mi-a placut cel mai mult Casa de la Panaderia, adapostul brutarilor, care pare a fi desprinsa din Hansel si Gretel.

Sub arcadele caselor din piata se gasesc o multime de mici restaurante si magazine cu suveniruri, asa ca te poti opri aici pentru pranz sau pentru a cumpara cadouri celor dragi.
 Te poti pierde apoi pe stradutele din jur. Eu am descoperit astfel Plaza de la Paja, in care se gasea centrul comercial al Madridului in Evul Mediu. Acum e intesata de baruri si restaurante.
Din aceasta piata porneste Calle Redondilla, pe care am mers pana la intersectia cu Calle de Bailen. Cotind la stanga am ajuns in fata bazilicii San Francisco el Grande, in interiorul careia se gaseste o pictura de Goya ce il infatiseaza pe Sfantul Bernandino.

O alta asezare religioasa care ascunde opere de arta importante este Monasterio de las Descalzas Reales, pe care din pacate nu am reusit sa o vizitez.  Numele ii vine de la faptul ca sora lui Filip al II-lea, Juana de Asturia s-a calugarit si a transformat acest palat in manastire. Vei gasi aici lucrari de Titian, Caravaggio, Bruegel cel Batran sau Rubens.

Te-ai plictisit de atata arta? Ce ai spune sa hoinaresti pur si simplu pe strazi? Ai grija, insa. Madridul seamana in mare masura cu Bucurestiul in ceea ce priveste infractionalitatea, asa ca fereste-te de stradutele dubioase si nu intra in vorba cu persoane necunoscute. Atat prostitutia, cat si drogurile sunt interzise in Spania, asa ca refuza politicos astfel de oferte si indeparteaza-te de "binevoitorii" dornici sa te ajute.
Mai bine mergi si relaxeaza-te in Parque del Retiro , un spatiu verde intins pe 142 de hectare, care  ascunde in interior o lume proprie. Te poti plimba cu barcuta pe Lacul Estanque, iti poti face un portret sau o caricatura, poti vedea piese de teatru sau asculta muzica. In sezonul cald exista ronduri de flori foarte frumos amenajate, dar daca vrei sa-ti imbogatesti cunostintele de botanica, mergi in partea de sud a parcului si viziteaza Real Jardin Botanico.

Daca esti in Madrid duminica dimineata, poti vizita El Rastro, o piata  de vechituri la care poti achizitiona aproape orice iti trece prin cap, de la timbre si carti vechi pana la potcoave de cal si bijuterii rare. Coboara in statia de metrou La Latina si lasa-te purtat de valul de oameni.

Te-am convins? Daca da, incepe sa cauti bilete de avion pentru primavara. Vara este groaznic de cald, iar iarna nu te poti bucura de parcul Retiro.
In interiorul orasului iti recomand sa te deplasezi cu metroul. Este cea mai rapida si eficienta metoda de transport din capitala Spaniei.

Pentru ca au trecut ceva ani de cand am ajuns in Madrid, nu stiu daca mai exista restaurantele care mi-au placut, dar te sfatuiesc sa le eviti pe cele situate in zonele turistice. Cauta-le pe cele de cartier, unde mananca localnicii si nu te teme sa incerci specialitatile bucatariei spaniole. Sunt absolut delicioase, mai ales cu un pahar de sangria alaturi! La pranz poti beneficia de ofertele menu del dia, care contin de obicei un antreu, un fel principal, un desert si o bautura.
La capitolul distractii am ratat corida pentru ca mi se pare o adevarata barbarie, dar am fost in schimb la cateva spectacole de flamenco,  care mi-au placut foarte mult.
 Ce spui? Vamos a Madrid ? :)

16 comments:

  1. Spania imi lipseste cu desavarsire de pe harta. poate facem ceva in sensul asta in 2011 :)), sper.

    ReplyDelete
  2. Zazuza, iti recomand ca prima alegere Barcelona. E un oras superb!

    ReplyDelete
  3. Este :)
    Alison, cred ca esti mult mai priceputa decat mine a aprecia Spania din punct de vedere culinar, asa ca iti recomand sa mergi neaparat ca sa ne spui si noua impresiile tale.

    ReplyDelete
  4. Mie imi place Madridul cu multele sale fantani, parcuri si mai ales partea veche a orasului. Nu-mi place metroul vechi de acolo, asta daca nu s-a facut ceva in acest sens fata de perioada in care am fost eu acolo (anii '90)

    ReplyDelete
  5. Tentanta destinatie si informatii utile si placute ;)

    ReplyDelete
  6. Foarte frumos. Eu as vizita Prado, dar as vrea sa ma plimb pe strazi si sa savurez, daca pot spune asa, placerea de a observa stiluri arhitectonice care-mi plac, formele caselor care ma impresioneaza. Poate ca n-ar fi rau sa evadez un week-end si sa plec la Madrid sau Barcelona. Ti-am spus ca te invidiez? :)

    ReplyDelete
  7. Traveling Hawk, te referi la felul in care arata trenurile sau la rute?
    Cand am fost eu erau in plin proces de schimbare a trenurilor. Pe unele rute erau unele vechi, pe altele noi. Banuiesc ca intre timp au reusit sa le schimbe pe toate.
    Iar rutele mi s-au parut grozave. Am reusit sa ajung in orice loc am vrut cu metroul.
    Pentru cei dornici de o excursie la Madrid, hartile metroului sa gasesc aici: http://www.metromadrid.es/en/viaja_en_metro/red_de_metro/planos/index.html

    Amelia & amp, astept povestiri si fotografii dupa ce vizitati Madridul. :)

    Qed, daca nu ai fost la Barcelona, incepe cu ea. E un oras foarte special!

    ReplyDelete
  8. ps: multumesc pentru comentariul lasat pe site-ul cu interviul meu. am incercat sa las un raspuns acolo, dar nu merge...

    ReplyDelete
  9. Interesanta destinatie! Imi propun un circuit prin Spania, nu stiu cand se va si materializa, in care cu siguranta voi include Madridu-ul macar pt 2-3 zile. Sfaturile tale prind bine calatorilor, sper ca si eu sa le folosesc :)

    ReplyDelete
  10. nu am fost decât în Barcelona, de trei ori câte 10 zile... Si nu-mi ajunge :))
    Dar trebuie mers si mai departe! dupa frumosul tau jurnal, chiar neaparat! :)

    ReplyDelete
  11. Alicee, iti tin pumnii sa ajungi curand in Spania. Sunt sigura ca iti va placea.

    Carmen, te invidiez nitel. :) Eu am stat in Barcelona doar o zi, dar abia astept sa ma intorc...probabil pentru minim o saptamana, ca sa nu mai plec de acolo cu lacrimi in ochi.

    ReplyDelete