Monday, February 28, 2011

Muzeul Corabiilor Vikinge

La Muzeul Corabiilor Vikinge (Vikingskipshuset) din Oslo se gasesc cele mai frumoase si mai bine conservate corabii vikinge descoperite vreodata. Corabiile au fost descoperite in 3 morminte regale, ascunse in malul din apropierea fiordului Oslo. Corabiile au fost ingropate cu mai mult de 1100 de ani in urma, pentru a-si purta stapanii in calatoria din lumea de dincolo.


In niste sali imense, ce par ele insele corabii uriase rasturnate, am dat nas in nas cu aceste constructii impresionante. Citisem deja despre corabia de la Oseberg si ma asteptam sa fie grandioasa, dar nu ma asteptam sa ma lase muta de uimire. In muzeu era o liniste totala si  frig. Probabil ca a fost doar o iluzie, dar pentru o secunda am simtit un fior rece ce mi-a apasat pe umeri. M-am simtit mica si aroganta. Cum putem fi atat de siguri de maretia civilizatiei noastre, cand nu am reusit inca sa dezlegam misterele inaintasilor nostri?  

Dupa ce am admirat corabiile si imbinarea perfecta a lemnului, am inceput sa cercetez mai indeaproape colectia de obiecte gasite pe aceste vase neinfricate: sanii, care, barci de salvare, bijuterii, vesminte. Toate par a fi lucrate cu atata migala! 
In ultima parte a vizitei am studiat putin scheletele gasite la Gokstad si Oseberg. Pentru curiosi, sunt prezentate cateva planse care explica cum e folosita stiinta de azi pentru a elucida misterele unor lumi disparute. 

Am parasit muzeul cu mult mai multe intrebari decat aveam la intrare. Unele raspunsuri nu le voi afla niciodata.  Dar nu face misterul parte din frumusetea lumii? 

Mai jos sunt cateva fotografii din interior. Detalii despre program si pretul biletelor se gasesc aici. 

Replica unui dragon menit sa inspaimante dusmanii.

Un car sculptat.

Fragment de lemn decorat cu aur.

Fragmentele care s-au putut recupera din schelete.

Panou care explica impactul stiintei in descoperirea secretelor de la Oseberg.

10 comments:

 1. Cam ce inaltime are o corabie?

  Incerc sa-mi dau seama cate lucruri incapeau sub punte pentru ca Vikingii mai traversau si oceanul cand plecau in vacanta :)

  ReplyDelete
 2. Codman, cea din prima imagine e cea mai mare si are 10 metri in inaltime, de la baza pana la catarg. Doar partea care tine de punte cred ca avea vreo 2-3 m, dar aceste corabii au fost folosite pentru inmormantare. E foarte posibil ca cele folosite pentru iesit pe mare, mai ales la drumuri lungi, sa fie mult mai mari.
  Oricum, chiar si cea din imagine, are 15 perechi de orificii pentru vasle, ceea ce inseamna ca erau necesari 30 de vikingi vanjosi pentru a o pune in miscare. :)

  ReplyDelete
 3. Foarte interesant! Egiptenii construiau piramide, vikingii construiau corabii pentru lumea de dincolo. Fascinant!

  ReplyDelete


 4. As seriously as wonder woman t shirt Delevingne has pursued acting, Hollywood hasn always been as serious about her. Plenty of models have dabbled in acting with varying success, but only a few high fashion stars (like Milla Jovovich or Diane Kruger) have transitioned into long term acting careers, which gives the model actress label a dubious connotation. Delevingne recently told talk show host create your own shirt Graham Norton that castmates have demanded to see her audition tapes because they didn believe she earned roles on her own merits.

  ReplyDelete
 5. A beautiful purse or handbag from Coach Outlet Online can last for many years, and represent a great overall value.
  There are Michael Kors Bags Outlet in a large number of shopping malls located throughout the country.
  Cheap Michael Kors Bags is a great way to determine which models best suit your needs.
  Official Coach Factory Outlet Online all strive to provide comfort and convenience for their owners and the seams are double-stitched for maximum durability.
  Michael Kors Factory Store, has one of the most popular handbag and accessory lines on the market today.
  Coach Handbags Wholesale says a lady is classy, elegant and sophisticated.
  Coach Store Near Me trends come and go, but a Coach stands the test of time.
  The official Michael Kors Handbags On Sale Outlet regularly posts various handbags being offered for sale.
  Compare your Coach Bags On Sale Outlet to the logo provided on the website to make sure it is similar.
  All Michael Kors Outlet Online Store have serial numbers.

  ReplyDelete
 6. go now w9m08j8w20 replica louis vuitton handbags zeal replica bags l2t29j8n13 check out the post right here s9e22q7z04 high replica bags best replica ysl bags replica bags vuitton replica gucci bag z6m94y6d15 replica bags karachi

  ReplyDelete