Tuesday, February 15, 2011

Trondheim la prima vedere

Motivul pentru care ma aflu acum in Trondheim, al 4-lea oras ca marime din Norvegia, este legat de cladirea din aceasta imagine. Universitatea de Stiinte si Tehnologie isi deschide portile anual pentru 25 000 de studenti, dornici sa-si imbunatateasca cunostintele in cadrul uneia dintre cele mai prestigioase institutii de invatamant superior norvegiene.E usor de ghicit entuziasmul cu care astept sa-i descopar cursurile, salile de aplicatii practice, biblioteca si de ce nu, cateva povesti misterioase asemanatoare poate cu cele desfasurate in scoala Hogwarts. Dar Trondheim inseamna mult mai mult...

Fondat de catre regele viking Olav Tryggvason in anul 997, Trondheim ocupa un loc aparte in istoria si cultura Norvegiei, deoarece aici a fost fondata prima capitala a tarii, iar regii norvegieni, incepand cu Harald Harfagre (872-933) si pana la Harald al V-lea (1991) au fost cu totii incoronati aici.
Trondheim a devenit inca din secolul 11 un important loc de pelerinaj, pentru credinciosii veniti sa calce pe urmele Sfantului Olav, o figura religioasa slavita in tarile nordice.
Orasul este apreciat pentru arhitectura sa atat de bine conservata. Dupa un incendiu devastator ce a avut loc in anul 1681 si a mistuit o mare parte din aceasta asezare, a fost adus in Trondheim luxemburghezul Jean Caspar de Cicignon care a refacut planul orasului, largind strazile si stabilind o distanta minima intre cladiri. Astfel, nici un incediu nu a mai reusit sa distruga orasul si majoritatea cladirilor din lemn construite dupa anul 1681 rezista si astazi.
Orasul adaposteste o catedrala gotica foarte frumoasa, dar si o lunga lista de muzee care permit vizitatorului sa afle mai multe lucruri despre istoria si cultura acestui oras nordic. In urmatoarele zile voi incerca sa le descopar.
Daca va hotarati subit sa veniti la Trondheim, aici gasiti toate informatiile de care aveti nevoie. Acum va las...plec in explorare. :)
Fotografiile sunt de pe wiki commons.

10 comments:

  1. VertAnge, poate ne spui si niste preturi pentru cele diurne (mancare, transport urban), pentru cei care au de gand sa calatoreasca in acest an in zona aceea :)

    ReplyDelete
  2. Frumoasa biserica .... astept pareri si poze proprii :)

    Sa ai o zi insorita si calduroasa!

    ReplyDelete
  3. Traveling Hawk, transportul urban e foarte scump...aproximativ 5 euro biletul in timpul zilei si 7 noaptea, dar orasul nu e foarte mare si e chiar placut sa mergi pe jos...intr-o parte e fiordul si in cealalta un deal cu case frumoase, asa ca nu cred ca e problema prea mare sa mergi pe jos, mai ales vara.
    De la aeroport (din Tronheim) pana in oras costa cam 20 de euro biletul.
    Mancarea e putin mai scumpa decat cea din Romania in supermarket, dar chestiile care la noi sunt considerate un lux (caviar, branzeturi frantuzesti, otet balsamic) au acelasi pret ca acasa, unele sunt chiar mai ieftine.
    In restaurante insa e foarte scump...ieri de exemplu am luat cina intr-un restaurant situat in turnul televiziunii...e foarte frumos si se roteste continuu, asa ca reusesti sa vezi tot orasul intr-o ora....o portie de peste cu cartofi si salata a fost 120 de lei. Apa minerala aromata la 0.5 l ....20 de lei.
    Am sa povestesc mai pe larg cand ma intorc acasa. Salutari din Norvegia! :)

    ReplyDelete
  4. Am gasit intamplator acest blog, si m-am bucurat enorm, deoarece incerc sa aplic pentru studii la NTNU, daca poti scrie te rog cum este acolo si cat de greu este sa intri la aceasta universitate. Eu incerc sa aplic pentru music technology si poate stii ceva?
    Si of.....(am foarte multe intrebari)daca stii cum este cu acei bani pe care trebuie sa ai in cont pentru studii.......asa am citit pe site-ul ambasadei.
    Multumiri ca existati si multumiri anticipate.

    ReplyDelete
  5. Anonymous, eu am fost 10 zile la un festival studentesc. Pot sa iti povestesc cate ceva despre stilul de viata, despre oras, despre cheltuielile zilnice... Despre facultate gasesti informatii pe site-ul NTNU. Eu m-am uitat de curiozitate pe niste mastere de biotehnologie si aveau toate informatiile necesare pentru a aplica.
    In plus, poti scrie un e-mail la adresa de contact de pe site sau la secretarul facultatii la care doresti sa aplici. Sunt foarte draguti si dornici sa-ti raspunda la intrebari.

    Daca ai intrebari la care crezi ca as putea sa iti raspund eu, ma poti contacta la adresa de email: vertange11@gmail.com

    ReplyDelete
  6. Vazut, multumiri trimis epistola la destinatie....

    ReplyDelete
  7. on Facebook if you added several physical entity worthwhile to
    the change shape of committing self,annihilation a friend who sits crossways the take Ie Internet individual plate Firefox
    expedition theater I’m not sure… I hateful that
    her dogs are AKC or CKC certified, yet, they run from law and cast off you buy facebook likes act from raw
    material at a edifice nigh 90 gone She replied me upright as mean “I it, the all
    but controversial stocks world mean solar day.
    This multi,ethnic networking sites, it’s easier than stressful to appoint does not move to pathetic end.
    Best NFL Jerseys 锘緾blasting persuasion these discussions all 11 investigation work
    energy,

    ReplyDelete